Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Konec krveprolití na Ukrajině? Janukovyč podepsal dohodu s demonstranty

Autor: vk, ČTK, ljš - 
21. února 2014
17:06

"Domluvili jsme se!", "Tak to ani náhodou, nesouhlasíme s vašimi požadavky!" Tak se od rána dohadovala opozice s ukrajinským prezidentem Viktorem Janukovyčem (63). Nakonec byla ale odpoledne dohoda přeci jen podepsána. Skončí konečně krveprolití?

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč a opoziční předáci Arsenij Jaceňuk, Vitalij Kličko a Oleh Oleh Ťahnybok dnes podepsali dohodu o ukončení politické krize, sjednanou zprostředkovateli z Evropské unie. Vyplývá to z dokumentu, který byl zveřejněn po podpisu. Dohoda počítá s vytvořením nové koaliční vlády, s omezením ústavních pravomocí hlavy státu a s vypsání předčasných prezidentských voleb.

Bez úsměvu

Prezident Janukovyč se během několikaminutové ceremonie podle zpravodaje agentury Reuters ani neusmál. Krize vedla až k ozbrojeným srážkám mezi demonstranty a policisty v centru Kyjeva s desítkami obětí na životech.

V dohodě se praví, že během 48 hodin po podpisu bude přijat, podepsán a zveřejněn zvláštní zákon, obnovující platnost ústavy z roku 2004. Signatáři také přislíbili do deseti dnů vytvořit koaliční vládu národní jednoty. Ústavní reforma, zavádějící rovnováhu do pravomocí prezidenta, vlády a parlamentu, má být završena letos v září. Prezidentské volby se mají konat nejpozději v prosinci letošního roku. Hlasování má předcházet přijetí nového volebního zákona a vytvoření nové volební komise.

Ještě před podpisem zástupci kyjevských demonstrantů zmocnili vůdce opozičních stran, aby dohodu s Janukovyčem uzavřeli. Sbor povstaleckých vůdců z náměstí Nezávislosti o svém stanovisku rozhodl po schůzce s šéfy německé a polské diplomacie Frankem-Walterem Steinmeierem a Radoslawem Sikorským hlasováním.

Janukovyč už dnes v poledne potvrdil dohodu s opozicí. "Prohlašuji, že uspořádám mimořádné prezidentské volby a zasadím se o návrat k ústavě z roku 2004 s přerozdělením pravomocí směrem k parlamentní republice," uvedl prezident v prohlášení. "Zahájím rovněž proceduru formování vlády národního porozumění," uvedl.

anka ( 22. února 2014 00:56 )

a co je na tom spatneho, mam za sebou hodne prace a zkusennosti - copak to se v Cesku jeste neodpousti???

anka ( 22. února 2014 00:55 )

no to jste si vyhledal spatne informace, protoze statni duchod se ted vyplaci az od 67 let a je jedno jestli jste muz nebo zena.

anka ( 22. února 2014 00:54 )

proc by mi rodice meli kupovat diplom??? Vystudovala jsem v Cesku a vystudovala jsem i v zahranici. Rodice mi nezaridili nic, svoji firmu jsem si od zakladu vybudovala sama - Jinak vas prispevek nijak nesouvisi s faktem, ze odchazet do duchodu v 55 letech si dnes zadna zeme nemuze financne dovolit. Ale pokud chcete argumentovat tim,ze budete schazovat druhe, aby jste se citila lepe, tak se nedivte, ze jste tam kde jste a mate se jak mate...

ruzenka71 ( 22. února 2014 00:34 )

Tetka anka ta je chytrá jako dcera děda všěvěda. Všude byla,všechno zná a od všeho má klíče! Chápete to???

lepabrena ( 21. února 2014 22:19 )

Takže jsi se odkopala, Anko, rodiče ti koupili diplom a zařídili zaměstnání. Za normálních okolností bys vysokou školu nikdy nevystudovala v normálním konkurenčním prostředí, kde hrají roli intelektuální schopnosti a ne peníze a protekce rodičů. A to ani za 1. republiky- ani tehdy zde nebyly soukromé vysoké školy a úroveň středních byla mnohonásobně vyšší nejen než dnes, ale i za doby reálného socialismu. Jak to vím- moje babička jako jedna z prvních žen vystudovala Univerzitu Karlovu a učila na všech typech středních škol- hlavně na gymnáziích a já jsem ráda studovala z jejích starých učebnic. To, co se učili tehdy studenti na gymnáziu, jsme my měli na vysoké- dnešní vysokoškoláci to nemají vůbec, protože by to nezvládli. A to, co tady někdo píše o tom, že v Ukrajině a Rusku je kratší věk dožití- je to hlavně proto, že tam lidé umírají na svůj alkoholismus a následky s tím spojené. A pokud jim MMF přikáže pozdější věk do důchodu, budou se muset podřídit. A zapomněla jsi dodat, že pokud např. občané odcházejí do důchodu v Kanadě v 65 letech, tak k tomu nemají druhou podmínku u nás- a to odpracovaných 35 let, což není nikde na světě! A zapomněla jsi též dodat, že v Německu se doba ztrávená u nezaměstnaných na úřadu práce plně započítávala do odpracovaných let až do minulého roku a že ve většině států, které mají věk odchodu do důchodu občanů 65 let stačí na získání důchodu mít odpracovaných 10 let a někde ještě méně!V každém případě se Ukrajinci mají na co těšit- lépe už bylo!

Zobrazit celou diskusi