Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ukrajinský prezident ustupuje: Za násilnosti ale mohou EU a USA, tvrdí český komunista

Autor: simao, ČTK - 
21. února 2014
15:22

Na Ukrajině se rýsuje dohoda. Vůdci opozičních stran se prý chystají s ukrajinským prezidentem Janukovyčem uzavřít dohodu o politickém řešení krize a ukončení krveprolití. Jakunovyč ustupuje: Je prý připraven vyhlásit předčasné prezidentské volby. A východ se západem se mezitím přou, kdo může za mrtvoly v kyjevských ulicích. Své si k tomu řekli i čeští politici.

Ukrajinský prezident Janukovyč rozpoutal ve své zemi peklo. Tím, že odmítl přidružovací dohody k EU a rozhodl se pro směřování k Rusku. Proti jeho režimu, dle tvrzení opozice zkorumpovanému, se zvedla obří vlna odporu. A v ukrajinských ulicích vyrostly barikády, na kterých se válčí a umírají lidé. 

"Rada Majdanu", tedy zástupci kyjevských demonstrantů z náměstí Nezávislosti, však dnes zmocnila vůdce opozičních stran, aby uzavřeli s prezidentem Janukovyčem dohodu o politickém řešení krize. Učinili tak po jednání s dvojicí evropských ministrů zahraničí (německým a polským) a oznámilo to na Twitteru německé ministerstvo zahraničí.

Janukovyč prý ustoupil: údajně je připraven vypsat předčasné prezidentské volby a bude souhlasit s návratem ke znění ústavy před z roku 2004. "Zahájím rovněž proceduru formování vlády národního porozumění," uvedl v prohlášení. Ve vládě však podle demonstrantů nesmí dál působit dosavadní ministr vnitra Vitalij Zacharčenko.

Velké obavy: Ukrajina jako bývalá Jugoslávie?

Do prezidentova sídla pak zamířil na jednání i opoziční politik Vitalij Kličko (UDAR). Naopak proti jakékoli dohodě s Janukovyčem se však staví vězněná Julija Tymošenková.

A barikády v Kyjevě stojí dál. Rozdělily však nejen ukrajinu. Také mezinárodní řešení ukrajinské krize je otázkou. Mezi Moskvou a západními metropolemi dál létají hněvivá prohlášení... Washington otevřeně varuje vládu v Kyjevě před "následky", bude-li krveprolití pokračovat, zatímco EU hrozí sankcemi. Rusko obviňuje Západ z vměšování.

Každému, kdo si pamatuje bývalou Jugoslávii, jsou zřejmé znepokojující paralely vývoje událostí v Kyjevě se začátkem konfliktu v Jugoslávii, uvádí komentář na serveru BalkanInsight. Konfliktu, který eskaloval v podobě zajateckých táborů v Bosně a masakru v Srebrenici. Všichni doufají, že tak daleko dění na Ukrajině nyní již opravdu nezajde.

Česká republika je přitom v případě potřeby připravena přijmou stovky uprchlíků z Ukrajiny, řekl dnes premiér Sobotka. ČR ale neeviduje zvýšení počtu žadatelů o azyl.

Člen KSČM: Může za to EU a USA!

Kdo za střety může? Podle Milana Krajči, předsedy zahraničně-politické komise KSČM, je to jasné: "KSČM konstatovala, že ti, kteří podlehli propagandě Evropské unie, jsou využíváni ukrajinskou opozicí k řadě násilných protestů a provokací... Následná vlna násilností byla zcela zjevně iniciována ze strany Evropské unie a Spojených států amerických s cílem svrhnout ukrajinskou vládu a rozvrátit zemi." Tímhle tvrzením, které uvedly lidovky.cz, však nesouhlasí ani řada členů z jeho vlastní strany.

Další reakce český politiků

"Českou vládu znepokojuje vývoj na Ukrajině, především růst násilí v posledních dnech. ČR je připravena podpořit společný, jednotný a důrazný postup EU vůči ukrajinské vládě... Je potřeba si uvědomit, že na Ukrajině je prezidentský nebo poloprezidentský systém, to znamená pan Janukovyč je klíčová postava z hlediska domácí politiky na Ukrajině a nepochybně nese velmi silnou odpovědnost za to, co se dnes na Ukrajině děje." Premiér Bohuslav Sobotka

"Už nestačí politická klišé o tom, že jsme znepokojeni." Jaromír Štětina (TOP 09)

"Pokud se páchá násilí na obou stranách, nelze vyzvat pouze jednu stranu, aby násilí nepáchala. Násilí může vláda zabránit jen násilím. Když na barikádách demonstranti střílejí, musí totéž dělat i ti, co chtějí střílení zastavit." Stanislav Křeček (ČSSD, lidovky.cz)

"Jistě, že i opozice dělala chyby, ale odpovědnost za situaci má samozřejmě jako vždy vedení státu a policejní složky. Neústupnost a bezohlednost bohužel vytvořily tuto tragickou situaci." exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09, Parlamentní listy)

"Ukrajina má teď hlavní úkol: zastavit násilí a řešit spor politickou dohodou. Nedovedu si představit, že by za současné situace prezident Janukovyč přijel na návštěvu do Česka." Milan Štěch (ČSSD), šéf Senát

"Je třeba vytvořit nějaký seznam lidí, kterým není možné poskytnout víza a přístup do členských států Evropské unie." Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

"Ukrajina zůstala a nemohla nezůstat zemí hluboce ekonomicky zakotvenou v postsovětském prostoru, navázanou a v mnoha ohledech závislou na Rusku. To je přirozené, a neexistuje žádná snadná cesta, jak to změnit... Postavit Ukrajinu před volbu - Východ nebo Západ, znamená ji rozbít. To se, zdá se, bohužel děje." Václav Klaus a Jiří Weigl, Institu Václava Klause

abyss ( 22. února 2014 21:12 )

Nevím o jaké demokracii sní pitomci ale jedno vím jistě, že jenom pitomec může napsat že demokracie neexistuje.

abyss ( 22. února 2014 21:11 )

Máš problém s chápáním, že se tak hloupě ptáš?

itartas ( 22. února 2014 21:04 )

robert...nevíš co meleš, kolik ti je ?

itartas ( 22. února 2014 21:03 )

itartas ( 22. února 2014 21:02 )

Zobrazit celou diskusi