Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prezident Janukovyč chtěl utéct z Ukrajiny: Policisté mu v tom zabránili!

Autor: ČTK - 
23. února 2014
09:34

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč a několik jeho politických přívrženců se během dneška pokusilo odletět ze země z letiště v Doněcku na východě země. Hraniční policie jim v tom však zabránila. Ukrajinská prokuratura mezitím vydala zatykač na vlivné muže Janukovyčova režimu.

Kromě Janukovyče chtěli opustit zemi bývalý ministr vnitra Vitalij Zacharčenko, bývalý generální prokurátor Viktor Pšonka a jeden z bývalých ekonomických ministrů Oleksandr Klymenko. Zacharčenko a Pšonka jsou označováni za osoby, které měly významný podíl na potlačování protivládních demonstrací v Kyjevě. Ukrajinská prokuratura vydala posléze zatykač na exministra Klymenka a generálního prokurátora Pšonku. Pokyn k zadržení dostaly i hraniční přechody.

Interfax citoval jednoho z úředníků, který uvedl, že ozbrojení muži z ochranky Janukovyče se pokusili uplatit zaměstnance hraniční policie na doněckém letišti, aby povolili vzlet charterového letu. Ti to však odmítli a Janukovyč následně na to vystoupil z letadla a odešel do čekající opancéřované limuzíny.

Zacharčenkovi k povolení opustit zemi chyběly potřebné dokumenty. "Přijel na doněcké letiště a pokoušel se charterovým spojem odletět do zahraničí," řekl mluvčí letiště. Poté, co mu nebylo umožněno nastoupit do letadla, letiště opustil.

Zatím není jasné, kam chtěli politici odletět, napsala agentura Reuters.

Opustit zemi se dnes podařilo dvěma politikům z charkovské oblasti na východě země. Z místního letiště odletěli do zahraničí šéf charkovské oblastní správy Michail Dobkin a starosta Charkova Gennadij Kernes. "Potvrzujeme, že Dobkin a Kernes odjeli z Ukrajiny," uvedl mluvčí hraniční policie.

Janukovyč opět zmizel

Ukrajinské ministerstvo vnitra nemá žádné informace o tom, kde by po svém nepovedeném sobotním útěku mohl pobývat prezident Viktor Janukovyč.

Janukovyč, kterého v sobotu parlament fakticky sesadil, dnes nejspíš přijde o veškeré své pravomoci. Nový předseda ukrajinského parlamentu Oleksandr Turčynov zařadil na program jednání hlasování o ústavním zákonu, kterým veškeré prezidentské pravomoce přecházejí na sněmovnu.

hofihofi ( 23. února 2014 21:14 )

Pani ty jsi vestec a ze ten chrchla sedel i za tebe, jinak bys jeste dne rikal cest praci mazanku.

hofihofi ( 23. února 2014 20:56 )

Proc jsou ti hlavpuni tak jisti, ze se jim nic nestane a kradou a hamouni, ale vsichni, o nacistech nemluve, Sadam, Musolini, Causescu, a hromada dalsich, vezmu prachy jako Kozenej a fuc a nazdar.

moiaza ( 23. února 2014 20:56 )

Ukrajina dopadne přesně jako my. Zadluží se až po uši, megazlodějka Tymošenková se bude hlásit na prezidentku. Stejně jako u nás chrchla. Ti, kteří bojovali na barikádach se postupně budou bít do hlavy, až zjistí že byli pouhými komparzisty. Je to průhledné jako křišťál. Nastoupí Ukrajinské "modré straky" a bude veselo. Scénař made in czech republik.

itartas ( 23. února 2014 20:42 )

wandzi...proč by se měl jako odchytávat a strkat do cely, jsem nepochopila? On něco proved?

wandzi ( 23. února 2014 20:15 )

Teď už zbývá jen chytnout soudruha Janukovyče a dopřát mu věčný klid na cele.

Zobrazit celou diskusi