Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Rittig do vazby nepůjde! Vzali mu pas a nesmí vycestovat

Kmotr Ivo Rittig nesmí vycestovat ze země. Ani svým tryskáčem za sto milionů
Kmotr Ivo Rittig nesmí vycestovat ze země. Ani svým tryskáčem za sto milionů  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: simao, ČTK - 
14. února 2014
13:48

Vlivný podnikatel Ivo Rittig do vazby nepůjde a bude vyšetřován na svobodě! Jaký rozdíl proti Davidu Rathovi, Janě Nečasové (dříve Nagyové), či trafikantům z ODS. Ti do vazby putovali všichni, Rath na dlouhých 18 měsíců. Rittiga však po včerejším zatčení pustili, a tak nezbývá než doufat, že nevezme dráhu za kopečky. Trvalé bydliště má totiž v Monaku.

Soud zakázal Ivu Rittigovi a dalším třem obviněným z praní špinavých peněz vycestovat. Vazbu pro ně státní zástupce nepožadoval. Současně obvinění vydali své cestovní doklady. "Pokud by kdokoli z obviněných tento zákaz porušil, jsou bez dalšího splněny podmínky pro vzetí do vazby," uvedla dnes vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Rittig je přitom obviněn v v kauze lístků pro pražský Dopravní podnik hlavního města Prahy. Prostřednictvím předraženého tisku jízdenek si měl přijít na 17 haléřů z každého lístku na MHD, tvrdil již před dvěma lety Nadační fond proti korupci, který proti Rittigovi sháněl důkazy a předal je prý policii.

Ta včera začala jednat a Rittiga zabásla. Lobbista skončil na policejní ústředně v Praze na Perštýně. Dnes odpoledne by měl být však propuštěn.

Kriminalisté z protikorupční policie a Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu podle Bradáčové prováděli ve čtvrtek a v noci na dnešek řadu výslechů svědků, aby se předešlo "jejich možnému budoucímu ovlivňování." Státní zástupce pak mohl žádat vazbu, neudělal to ale údajně proto, že přistoupil k náhradnímu řešení, což je právě nahrazení vazby odevzdáním dokladů.

Rittig sice přišel o pas, mohl by však teoreticky odcestovat na občanku. Tím by však již porušil zákon. A česká justice navíc věří, že by na pražského kmotra dosáhla i do Monaka. Projevilo se to i během loňského projednávání kauzy Nagyová, kde Rittig také figuroval. A při které kriminalisté prohledali sídlo jeho firmy v centru Prahy a v pytlech vynesli důkazní materiály.

Monako sice není členem EU, takže by na Rittiga nemohl být vydán eurozatykač, ale...  "Je smluvní stranou Evropské úmluvy o vydávání takže předpokládáme, že vydání by bylo možné na základě mezinárodního zatýkacího rozkazu, pokud by byl příslušným soudem vydán," uvedla tehdy mluvčí českého ministerstva spravedlnosti serveru idnes.cz. Platí to dodnes.

Rittig bez vazby, jiní s vazbou

Obavy z útěku a ovlivňování svědků však provázely v minulosti jiné kauzy - nejen kauzu Nagyová, kdy za mřížemi skončili mj. bývalá šéfka kabinetu tehdejšího premiéra Nečase Jana Nagyová (nyní Nečasová) a trio exposlanců ODS Tluchoř, Fuksa a Šnajdr. Vazbu nařídil soud u Davida Ratha a jeho nejbližších kumpánů Kota a Pancové v případu údajné korupce a předražených zakázek ve Středočeském kraji, či v kauze současné ministryně Věry Jourové (ANO), která také seděla kvůli nařčení z korupce. Soud však nakonec rozhodl, že vazba na Jourovou byla uvalena neoprávněně. To samé přitom tvrdí i exposlanci z ODS, kteří za vazbu žádají odškodnění. Každý 4 miliony korun!

fairmon.webz.cz ( 16. února 2014 12:28 )

Domnívám se že naši mocní finančníci si s námi opět hrají s námi , veřejným miněmím , pouze hlupák jim uveří.Probíhá další kolo normalizace a všichni kradou jako by se nic nedělo.Změnil se pouze vršek piramidy a systém beží dál.Chidí chudnou a bohatí bohatnou.Tzv hrdý čech dokáže pouze byt hrdý na vyhru v hokeji ale že žijem v bidě do toho nikdo nejde.Stádo cyklistů jak bylo kdysi řečeno nahoře hrbíme a dole šlapem je to fakt k plači když se dovíte že matka v Ostravě ma na den 50 korun a my stále mlčíme ostuda nás všech !!! fairmon,webz,cz

jana999 ( 15. února 2014 10:37 )

a on určitě nemá jen jeden

kluk.z.moravy ( 14. února 2014 19:39 )

jo a ještě navíc sedne do svýho triskáče a je na druhý straně zeměkoule ...

kluk.z.moravy ( 14. února 2014 19:37 )

Bez pasu je opravdu v EU ztracený .......... To jsou už i soudci tak naivní?

jity ( 14. února 2014 18:02 )

Rittig uteče a mám v cizině dalšího Krejčíře. Mafie po česku.

Zobrazit celou diskusi