Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Monacký rentiér Rittig: Jak se k němu mělo dostat 17 haléřů z každého lístku?

Podnikatel Ivo Rittig má trvalé bydliště v Monaku
Podnikatel Ivo Rittig má trvalé bydliště v Monaku  (Autor: Reprofoto Česká televize, archiv Blesku)
Autor: simao, ČTK, vr - 
14. února 2014
14:19

Zatčený lobbista Ivo Rittig byl sebrán údajně kvůli kauze jízdenek v Dopravním podniku v Praze. Zakázka na jejich tisk měla být záměrně předražena a prostřednictvím zprostředkovatelů se přes Britské Panenské ostrovy a Kypr dostalo 17 haléřů z každého lístku do Rittigovy kapsy, tvrdí Nadační fond proti korupci. A jeho ředitel Soukenka prozrazuje další detaily.

Podle obvinění Nadačního fondu proti korupci vybíral Ivo Rittig přes spletitou síť firem drobné i z vašich kapes pokaždé, když jste si koupili lístek do pražského metra či tramvaje. Provize 17 haléřů z jízdenky přitom nezní jako moc peněz. Rittig, který žije střídavě v Česku a v Monaku, ale podle všeho umí z mála udělat hodně. Tedy z haléřů odhadem kolem stovky milionů!

Nevýhodná smlouva na tisk a už to jelo...

Rittig se však kvůli téhle kauze s protikorupčním fondem již loni soudil. Tvrdil, že jde o falešná nařčení. Podle fondu to však byl právě Rittig, kdo si v DPP nahrabal. Podnikatel a lobbista s dřívějším údajně velkým vlivem na pražský magistrát měl nejprve ovlivnit veřejnou zakázku na tisk jízdenek. Pak DPP uzavřel nevýhodnou smlouvu s vybranou firmou, jenže ta odváděla peníze dalším zprostředkovatelům. Až prý skončily na Rittigově kyperském kontě. "Dalo by se říci, že šlo o vysávání peněz z pražského Dopravního podniku," tvrdí v rozhovoru Právo ředitel Nadačního fondu proti korupci Petr Soukenka.

Hurá do daňového ráje

Soukenka přibližuje detaily, jak k údajným čachrům s jízdenkami docházelo. "Ten princip byl jednoduchý – Dopravní podnik uzavřel smlouvu se společností Neograph na tisk jízdenek a cenou 34 haléřů za kus, a zároveň se Neograph zavázal k tomu, že celou polovinu, tedy 17 haléřů bude za zprostředkování obchodu platit firmě Cokeville," poukazuje Soukenka na firmu z daňového ráje - Britských Panenských ostrovů. "No a tato společnost se následně zavázala poradenskou smlouvou, že bude měsíčně za určité služby platit panu Rittigovi paušální náhradu ve výši 160 tisíc eur (zhruba čtyři milióny korun) měsíčně," dodává Soukenka.

"Ten systém byl velmi sofistikovaný," poopravuje lehce Soukenku advokát Václav Láska na aktualne.cz. Než se peníze dostaly ke konečnému "majiteli", prošly prý tak přes pět subjektů. "Základ byl dostat peníze do zahraničí, do offshoru (daňového ráje - pozn. red.), a tam odsud je dostat ke konkrétní fyzické osobě," uvádí.

Rentiérovi z Monaka vzali pas

V daňových rájích přitom mizí po penězích stopy... Právník Láska však nyní věří: "Myslím, že policie toho má poměrně dost. Velký kus práce odvedl Nadační fond proti korupci, který získá materiály, jež jsou pro policii těžko dostupné, protože se nedají získat oficiální cestou."

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová informovala celkem o čtyřech zadržených. Spekuluje se, že dalšími obviněnými jsou Rittigův právník David Michal, jednatel tiskárny Neograph Jan Janků a lobbistův obchodní partner Peter Kmeť, zastupující firmu Cokeville Assets.

U soudu jim za legalizaci výnosů z trestné činnosti hrozí 3 až 8 let v base či propadnutí majetku. Aby Rittig neutekl, musel odevzdat pas. Stejně jako další obvinění. Vyšetřován však bude na svobodě, do vazby nepůjde. "V současné době je to klasický monacký rentiér," řekla přitom o Rittigovi Právu loni v létě jeho další právnička Karolína Babáková.

zkzkz ( 14. února 2014 17:00 )

Ta druhá varianta by špatná nebyla!!!

namoroman ( 14. února 2014 16:30 )

Kdopak ty smlouvy asi podepsal? Kterýpak pan radní v tom má prsty??? A kolik mu zůstalo za nehty??? To policii nezajímá??? Jen Rittig?!

japome ( 14. února 2014 16:20 )

toho už u soudu asi neuvidí buď bude jako Krejčíř a prchne a nebo jako Mrázek tuhej

namoroman ( 14. února 2014 16:20 )

Asi potřebují rozpatlávat takové věci aby se nepsalo o věcech jiných...

namoroman ( 14. února 2014 16:15 )

Tak já nevím, ale nějak jsem to nepochopil a celé mi to připadá jako legální. Je tady někdo, kdo mi vysvětlí, co je na těch penězích špinavého?! a proč je potřebovali vyprat?

Zobrazit celou diskusi