Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Metanolový boss Sedlařík: Soud ho poslal na pět let vězení!

Autor: shp, ČTK - 
13. února 2014
14:35

Kšeftoval s pančovaným chlastem, který zabíjel! K tomu krátil daně. Po právu si za to teď odsedí pět let v base. Přesně na tuto dobu poslal soud metanolového bosse Roberta Sedlaříka do vězení. Rozhodl navíc, že mu propadne majetek.

Vrchní soud v Olomouci tak potvrdil výši trestu od zlínského krajského soudu. Kromě šestiletého zákazu činnosti odvolací soud dnes navíc rozhodl o propadnutí Sedlaříkova majetku za několik milionů. Jde o stavby, pozemky a byty. Vyhověl tak návrhu státního zástupce. Podle rozsudku muž připravil stát na spotřební dani téměř o 12 milionů korun. Sedlařík byl také obviněn z ohrožování zdraví závadnými potravinami a je jedním z 31 lidí, kteří figurují v hlavní větvi metanolové kauzy.

Společnost Verdana, jejíž jednatelem Sedlařík byl, je výhradním distributorem Likérky Drak pro Českou republiku. Sedlařík půjde do vězení za zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Podle rozsudku měl ve zlínském skladu přes 42 tisíc litrů lihu, k němuž nevedl řádnou účetní evidenci a nepřiznal a nezaplatil z něj spotřební daň.

Vrchní soud původní výši škody snížil v řádu o statisíce korun. „Do výše škody soud nezapočetl část týkající se několika palet alkoholu s vyšším obsahem metanolu. Zdanění podléhá pouze etanol nikoliv metanol,“ řekl dnes mluvčí vrchního soudu Vladimír Lichnovský.

Sedlařík před soudem dnes nevypovídal. Již dříve tvrdil, že zboží nakupuje už se spotřební daní, kterou platil výrobce - Likérka Drak. Ve skladu údajně bylo asi jen 20 palet dodaných společností Vapa Drink, k nimž prý neobdržel doklady. V tomto zboží byl objeven metanol. Podle soudu je však jeho vina prokázána.

Naopak žalobce Michal Galát byl s rozhodnutím soudu spokojen. Na základě jeho žádosti soud Sedlaříkovi zabavil majetek za několik milionů korun. „Spravedlnosti v tomto případě bylo učiněno za dost. Podle státního zastupitelství v těchto případech pachatelům majetkové trestné činnosti je potřeba konfiskovat majetek,“ uvedl po rozsudku žalobce Michal Galát.

anka ( 13. února 2014 16:55 )

dekuji...

mememumu ( 13. února 2014 15:22 )

Neboj, dočkáš se, tohle dostal jen za daně. Metanol ještě není došetřen a tam může v součtu dostat podstatně víc. Samozřejmě jestli mu to dokážou.

milan1970 ( 13. února 2014 15:16 )

Pro takového darebáka je 5 let málo!! Měli by mu ještě několik let přidat!!

Zobrazit celou diskusi