Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Pančovaný alkohol v Bombaji už má 84 obětí, 31 hospitalizovaných

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
20. června 2015
15:44

Více než 84 lidí už podle nejnovější bilance zemřelo v indické finanční metropoli Bombaji po konzumaci pančovaného alkoholu. K hromadnému úmrtí, které je největší tragédií svého druhu za více než desetiletí, došlo v jednom z místních slumů.

Agentura AP s odvoláním na místní policii informovala, že v nemocnici je 31 dalších lidí s příznaky otravy, z nichž je 13 ve vážném stavu, což může tragickou bilanci ještě zvýšit.

První případy otravy se objevily ve středu ráno v chudinské čtvrti Malad na severu Bombaje. Policie zadržela pět lidí, kteří nelegálně prodávali toxický alkoholický nápoj dělníkům. Mimo službu bylo postaveno také osm policistů, kteří nad výrobou a prodejem alkoholu ve svém okrsku přivírali oči.

Podobné případy jsou v Indii poměrně běžné, protože chudí si nemohou dovolit koupit licencovaný alkohol. Sahají proto po levných náhražkách, které ale mohou obsahovat řadu chemikálií včetně pesticidů či metanolu. Výrobci je přidávají, aby konečný produkt měl "větší říz". Většina případů hromadných otrav se ale obvykle stává ve venkovských oblastech. Aby postihla metropoli, jako je Bombaj, je poměrně vzácné.

V lednu zemřelo více než 31 lidí nedaleko města Lakhnaú v severoindickém státě Uttarpradéš poté, co vypili smrtící, podomácku vyrobenou alkoholickou směsku. V roce 2011 zemřelo kvůli pančovanému alkoholu téměř 170 lidí ve východoindickém státě Bangla.

V samotné Bombaji pamatují podobně tragický případ naposledy v roce 2004, kdy tu po požití jedovatého nápoje přišlo o život 104 osob.

Zobrazit celou diskusi