Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Egyptský exprezident Mursí se dostavil k dalšímu soudnímu stání

Bývalý egyptský prezident Muhammad Mursí
Bývalý egyptský prezident Muhammad Mursí  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, lvi - 
1. února 2014
18:25

Bývalý egyptský prezident Muhammad Mursí se dnes dostavil k soudu, před nímž v Káhiře pokračuje proces za jeho podíl na násilí při protestech v roce 2012. Poprvé během procesu podle agentury DPA dostal slovo právní zástupce obžalovaného. Soud poté podle egyptské státní televize odročil řízení na úterý, píše server BBC.

Jde o jeden ze čtyř soudních procesů, v nichž Mursí čelí různým obviněním. Spolu s exprezidentem je souzeno dalších 14 přívrženců Muslimského bratrstva. Všichni čelí obvinění, že naváděli k zabíjení demonstrantů u prezidentského paláce. Mursí při prvním soudním stání k tomuto případu pokřikoval hesla proti vládě a odmítal uznat legitimitu soudu.

Mursí, který se stále považuje za prezidenta, byl při dnešním slyšení umístěn do skleněné zvukotěsné komory. Na soud se mohl obracet pouze v případě, že k tomu dostal svolení. Podle agentury AP se tentokrát většinu času choval klidně.

Mursího právník dnes prohlásil, že Mursí nepodléhá jurisdikci káhirského soud. Mursí je podle něj stále legitimním prezidentem Egypta, protože neexistuje žádné oficiální nařízení, které by ho zbavovalo funkce.

Mursí byl k soudu dopraven helikoptérou z vězení v Alexandrii. Jeho právník dorazil automobilem. Během jízdy ho napadli Mursího odpůrci, kteří bušili na automobil a pokřikovali urážky. Právník nicméně neutrpěl žádné zranění, píše AP.

Mursím se k minulému, lednovému stání nedostavil, protože jeho přesun z věznice u Alexandrie tehdy podle úřadů znemožnilo špatné počasí. Egyptské ministerstvo vnitra bezpečnost vysoce sledovaného procesu zajišťuje s pomocí tisíců policistů.

Mursího soudí kvůli postupu při protestu před svým palácem v prosinci 2012. Jeho odpůrci se tam sešli, když vydal dekret, jímž si rozšířil své pravomoci. Stoupenci Muslimského bratrstva, za něž byl Mursí do úřadu zvolen, ale tyto demonstranty napadli a na místě zůstalo devět mrtvých.

Demonstrace proti Mursímu a bratrstvu pak pokračovaly půl roku, dokud armáda prezidenta začátkem loňského července nepřinutila odstoupit. Bratrstvu pak soudy zakázaly činnost a nejnověji ho nynější vláda zařadila k teroristickým organizacím. Novým zákonem také ztížila pořádání demonstrací.

hofihofi ( 2. února 2014 02:37 )

A vy telata chcete aby vysetrili smrt dvou cesesk blazni. A navic zenskejch a v africe hahaha

japos22 ( 1. února 2014 22:31 )

Zobrazit celou diskusi