Mursí a další jsou obviněni ze založení požáru ve vězeňském areálu, z vraždy a pokusu o zavraždění několika lidí a z vyrabování vězeňského skladu zbraní. Proces se týká událostí z roku 2011, při nichž ze tří egyptských věznic uprchlo na počátku povstání proti tehdejšímu prezidentovi Husnímu Mubarakovi na 20.000 vězňů. Podle obžaloby se tehdy do Egypta dostalo z pásma Gazy zhruba 800 radikálních muslimů, kteří s pomocí těžkých zbraní zaútočili na tři věznice a osvobodili vězně. Několik policistů i trestanců přišlo o život, čtyři policisty útočníci unesli. Mezi útočníky byli členové palestinského Hamasu, libanonského Hizballáhu a rovněž tehdy ještě zakázaného egyptského Muslimského bratrstva.

Proces se konal v přísně střežené budově policejní akademie na východě metropole. Bývalý prezident, oblečený do bílého vězeňského obleku, byl v soudní síni ve speciální skleněné kabině, oddělen od ostatních obžalovaných. Zvedal ruce do vzduchu a rozhněvaně se ptal, proč ho soudí. "Řekněte mi, kdo jste! Víte, kdo jsem já? Jsem prezident. Pryč s vojenskou vládou," vykřikoval a soudce označil za "vůdce převratu". U soudu se spolu s ním objevilo ještě 19 dalších obžalovaných, zbylých 110 jich je souzeno v nepřítomnosti.

Zvukový systém kabiny z neprůstřelného skla ovládal soudce, který mohl podle svého uvážení zvuk vypínat a ztlumit. Mursího syn Usáma stanici Al-Džazíra řekl, že proces považuje za výsměch, jelikož ho sice přenášela televize, avšak otec byl za zvukotěsným sklem. "Obrátím se na mezinárodní tribunál," pohrozil. Úřady mu prý nedovolily být v soudní síni, ačkoli je právník, a nepovolují mu ani návštěvy otce ve vězení. "Říkám, že byl otec unesen. Rodina se informace o něm dozvídá ze zpráv jako ostatní," řekl. O současném režimu prohlásil, že se k moci dostal pučem a že usiluje o obnovu poměrů, které v Egyptě byly za vlády Mursího předchůdce Husního Mubaraka.

Mursí byl svržen loni a od té doby je vězněn. Je obviněn ve čtyřech různých kauzách. Kromě útěku z věznice také za spoluvinu na smrti účastníků demonstrace, za urážku soudu a za špionáž. Hrozí mu až trest smrti. Proces provázelo násilí - v Káhiře byl zavražděn policejní generál a poradce ministra vnitra Muhammad Saíd a o něco později také policista, který střežil jeden káhirský kostel.