Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Blesk zasáhl: Exekutor jim polepil byt, nyní dostanou šanci dostat zpět televizi!

Autor: hra, lvi - 
29. ledna 2014
05:00

V hrůznou noční můru se pro manžele Melichovy změnila návštěva exekutora. Měl se údajně chovat arogantně, polepil jim většinu věcí v bytě a odvezl i vypůjčenou televizi. Ta měla jít přes jejich protesty v únoru do dražby. Blesk však dal celou situaci přezkoumat Exekutorské komoře a televize se patrně původnímu majiteli vrátí.

Melichovi udělali před lety chybu. Nabrali si půjčky, pak ale přišli o práci a přestali splácet. V exekuci přišli o dům, který se prodal za třetinu ceny. Skončili v sociálním bytě s nejnutnějším vybavením. Nemohou najít zaměstnání a stále mají dluhy. Poslední návštěva exekutora je ale šokovala. Polepil jim téměř vše, včetně ledničky, pračky a vypůjčené televize. „I židli u stolu, na které jsem seděl. Asi mám jíst ze země. Pokud teda je jíst co. Většinou už koncem měsíce nemáme ani na chleba,“ řekl Pavel Melich (55). Situace byla vyhrocená. „Byl velmi arogantní. Říkal jsem, že nemůžu sehnat práci. On na to, ať mu jdu umýt auto. Když jsem se bránil, že pračku nám musí nechat, že ji potřebujeme k životu, tak řekl, že dřív taky pračky nebyly a lidé chodili čistí,“ popsal Melich.

Není to tak jednoduché...

Podle mluvčí Exekutorské komory Petry Báčové ale nebyla situace popsaná panem Melichem přesně. „Někdy není jednoznačně daná hranice mezi zbytným a nezbytným základním vybavením domácnosti. Je vždy na posouzení vykonávající osoby, jak na místě situaci vyhodnotí a které věci zajistí,“ řekla Báčová s tím, že při exekuci se pan Melich choval agresivně a jeho počínání je zdokumentováno na videonahrávce.

Mezi věcmi, které exekutor odvezl, byla ale i vypůjčená televize. „Napsali nám, že si má třetí osoba vyžádat movitou věc zpět. Známí tedy poslali žádost na vyškrtnutí na mail úřednice, která dopis vyřizovala. A výsledek? Televize jde do dražby. Prý proto, že žádost měla být poslána doporučeně, nebo elektronickou poštou s ověřeným podpisem. To nám ale nikdo neřekl, a když jsem tam několikrát volala, pokaždé mi položili telefon,“ postěžovala si Jana Melichová (44). Podle Petry Báčové byly některé věci, např. lednička či pračka pouze sepsány, nikoliv zabaveny a odvezeny. „Pokud jde o televizi, exekutorský úřad neeviduje žádné podání týkající se vyškrtnutí věci ze soupisu, proto na něj nemohl reflektovat. Existuje pouze záznam o tom, že povinní telefonovali na infocentrum a dotazovali se na vyřízení jejich e-mailu. Rada je tedy následující. Nechť skutečný vlastník plochého televizoru podá návrh na vyškrtnutí věci ze soupisu, a to relevantní formou. Věc v dražbě dosud zpeněžena nebyla, vlastník ji tedy může získat zpátky“ řekla Petra Báčová.

jiznicechy ( 31. ledna 2014 07:24 )

Ona má každá mince dvě strany - z Bavorova pocházím. Dům, o kterém je řeč, byl neudržovaný a na to, že pán je instalatér, v prapodivném stavu. V dražbě se prodával opakovaně, protože ruinu nikdo nechtěl - za kolik se nakonec prodal nevím, ale ta opakovaná dražba začínala, tuším, na něco kolem 300.000. Bavorov se o ně perfektně postaral - dostali zrekonstruovaný byt přímo v centru Bavorova na náměstí. Kolik byste hádali, že paní je? Je jí 45 let a na kolik vypadá? Takže asi takhle vypadal ten barák.

evita5555 ( 29. ledna 2014 12:26 )

Tí ľudia mali dom, tak tiež nerozumiem, na čo také dôležité si požičali. A ďalej,keď už boli takí idioti a napožičiavali si na blbosti, keď nevládali splácať, tak mali dom predať sami za normálnu cenu a nie za tretinu, splatiť dlhy. Ale ľudia sú nepoučiteľní, začali si brať pôžičky na vianočné dárky. No ja na zakúpenie ponožiek, šálu, pyžama, knihy a bicyklíka pôžičku naozaj nepotrebujem, prečo si kupuju dary, na ktoré nemajú? Jednoducho finanční analfabeti.

hrneczuhrinevsi ( 29. ledna 2014 10:48 )

je to hovado hovad. On by nejraději psa přivázal v lese ke stromu a lidi by střílel dement

hrneczuhrinevsi ( 29. ledna 2014 10:45 )

mají srdce, přece pejska, kterého měli když jim bylo dobře teď když jsou ve srabu nevyhodí na ulici. To bys udělal jen ty, ty hovado sprostý

hrneczuhrinevsi ( 29. ledna 2014 10:43 )

to znamená, když si půjčili, že jim musí ty hovada exekutorský sebrat i židli na které sedí?

Zobrazit celou diskusi