Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Bomba pro ředitele z firmy na bazény: 5 scénářů, proč ho chtěli zabít

Autor: ljš - 
16. ledna 2014
14:46

Bomba, která přišla poštou. Adresát a oběť: ředitel továrny na bazény. Pachatel a motiv:  neznámý.  To jsou zatím fakta, s kterými pracují kriminalisté, a dnes by měli veřejnosti předložit posun ve vyšetřování.  Blesk.cz mezitím sestavil pět možných scénářů z výpovědí svědků,  postřehů expertů a tipů od čtenářů: kdo mohl být pachatelem a proč zabíjel.

1. nespokojený/propuštěný zaměstnanec

Varianta, že útočníkem by mohl být někdo ze zaměstnanců firmy, se dá počítat mezi ty pravděpodobnější. Balíček byl totiž zřejmě adresovaný přímo oběti, kterou je vedoucí pobočky v Osově.

Způsob atentátu nasvědčuje spíše tomu, že pachatel poměry ve firmě dobře znal. Nejspíše věděl, že si zástupci vedení poštu otevírají sami, a počítal také s tím, že jeho oběť bude ve středu dopoledne v práci. Kdyby byl například adresát delší dobu na dovolené a zásilka na něj čekala v práci, zvyšovalo by se riziko, že balíček buď sám exploduje, nebo jej otevře někdo nepovolaný.

2. nespokojený zákazník

Ani útok provedený nespokojeným zákazníkem se nedá vyloučit, je však málo pravděpodobný. Na danou firmu nejsou k dohledání takřka žádné stížnosti.

3. osobní útok

Motivem pro vraždu ředitele pobočky mohly být také osobní důvody, jako msta nebo žárlivost. Fakt, že byl muž zabit v práci, a to přímo ve své kanceláři, však nahrává spíše tomu, že motivem byl konflikt související s jeho zaměstnáním.

4. útok šílence

Protože je prostřednictvím České pošty a jiných zásilkových služeb možné poslat anonymně komukoli takřka cokoli, může být pachatelem kdokoli, tedy i neznámý šílenec, který nemusí mít s obětí téměř nic společného. Výběr cíle by byl pak dílem větší či menší náhody.

5. snaha poškodit poštu

Jako velmi nepravděpodobná se jeví také varianta, že by motivem útoku byla snaha poškodit Českou poštu a poukázat na nedokonalost mechanismů kontroly zásilek. I v tomto případě by byl výběr cíle atentátu náhodný.

bizon_pepa ( 16. ledna 2014 16:54 )

Snaha poškodit poštu? Není to zbytečné?

kdoasi ( 16. ledna 2014 15:44 )

 A co konkurence?

Zobrazit celou diskusi