Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Polibte mi všichni Fidel: Castro stále žije, ukázal se po 9 měsících na veřejnosti!

Autor: shp, ČTK - 
10. ledna 2014
07:04

Rozhodl se, že všem ukáže, že stále žije. Kubánský exprezident Fidel Castro (87) se po devíti měsících strávených v soukromí opět ukázal na veřejnosti. Vůdce socialistické revoluce se podle oficiálního kubánského listu Granma ve středu zúčastnil otevření experimentálního uměleckého studia.

Je to poprvé od loňského dubna, co mohli Kubánci na vlastní oči spatřit dlouholetého vládce země. Zatímco minulý rok si pro svou návštěvu na veřejnosti vybral otevření jedné z havanských škol, nyní zavítal na slavnostní otevření galerie.

Castro se chopil vedení země poté, co jím vedený komunistický převrat svrhl v roce 1959 režim diktátora Fulgencia Batisty. Kvůli rázně se zhoršujícímu zdraví předal vládu mladšímu bratru Raúlovi, který se formálně stal prezidentem v roce 2008.

Na chod země již nemá vliv

Fidel od té doby nemá podle pozorovatelů zásadní vliv na chod země, která se vydala na cestu opatrných reforem. Několikrát do roka se však prostřednictvím médií, která se zveřejňováním Castrových fotografií snaží rozptýlit spekulace o vážnosti jeho zdravotního stavu, vyjadřuje k aktuálnímu dění.

Naposledy v prosinci pochválil svého bratra za to, jak si na neplánovaném setkání v Jihoafrické republice potřásl rukou s americkým prezidentem Barackem Obamou.

japos22 ( 10. ledna 2014 14:21 )

Kuba je svém regionu značně vyspělou zemí - a je to zásluhou Fidelových myšlenek a reform, za Baptisty to byla naprostá katastrofa

ruudazvostravy ( 10. ledna 2014 12:22 )

Pátryja e muerte,Fydél na Hrat,Hawl nasr.at.

elssa... ( 10. ledna 2014 12:14 )

každej kdo vychodil alespon pět tříd základky, ví že některé národy diktátory potřebují, Kadafího zabili, a jak to dopadlo, i v tam byl prostě nutný aby ukočíroval ty kmeny ze Sahary, takže at žije Fidel

setroseuros ( 10. ledna 2014 07:28 )

diktator vystridal diktatora! prast jak uhod

Zobrazit celou diskusi