Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Che Guevara těsně po popravě: Fotografie byly ukryté 47 let!

Autor: max - 
14. listopadu 2014
17:40

Pravá ruka Fidela Castra, krutý revolucionář, popravčí a nakonec i mučedník. Pro levicovou mládež je Che Guevara mírovým symbolem revoluce. On však hlásal pravý opak. „Revoluce musí být nenávist a zabíjet,“ byla jeho slova. Nyní se objevily fotografie pořízené před 47 lety. Slavného revolucionáře zachycují jen několik okamžiků po jeho popravě.

Jejich majitel Imanol Arteaga vysvětlil, jak se k němu vzácné fotografie dostaly. Jeho strýc působil v roce 1967 v Bolívii jako misionář. „Když přijel v listopadu 1967 na svatbu mých rodičů, tak je přivezl,“ popisuje. Zřejmě je dostal od francouzského novináře.

Zakladatel popravčích čet na Kubě, který jako kubánský zástupce v OSN prohlásil, že Kuba popravovala, popravuje a popravovat bude, byl sám předveden před popravčí četu 9. října 1967 – den poté, co byl v Bolívii dopaden. I přesto, že ho CIA chtěla nechat naživu kvůli výslechu. Nejdříve mu údajně rozstříleli nohy, až pak ho zabili kulkou do srdce.

Che Guevaru pohřbili bez rukou

Che Guevara se narodil v Argentině v roce 1928. V Buenos Aires vystudoval lékařství. V mládí se v Mexiku seznámil s kubánským právníkem Fidel Castrem a záhy se připojil k jeho hnutí. Po porážce diktátora Fulgencia Batisty se postupně dostal až na pozici ministra průmyslu.

V roce 1966 se Castrem rozkmotřil a odešel dělat revoluci do Bolívie, kde byl dopaden a popraven. Jeho tělo bez rukou, které byly odděleny kvůli pozdější identifikaci, pohřbili do neoznačeného hrobu. Aby se zabránilo vzniku poutního místa, bylo nad ním pro jistotu vybudováno letiště. Až po 30 letech byly jeho ostatky převezeny na Kubu do Santa Clary, kde získal v čele svých jednotek jednu z rozhodujících bitev.



Bradbury ( 21. července 2020 17:06 )

Vidím, žwe jako obvykle vévodí rozhorlené příspěvky lidí, kteří si nic o Guevarovi nepřečetli, neberou v =uvahu dobu, ve které žil a tak opakují těch pár lacinných hesel. Minimálně by člověk měl vědět, že Guevara byl přítomný v Guatemale, kde řádně zvoleného Arbése svrhla operace CIA, že z toho oprávněně vyvodil, že USA na volby kašle a že po dobrém to nepůjde. Přesvědčil se osobně (Motocyklové deníky) o strašné bídě prostupující celý kontinent a následně by přítomen sabotážím, atentátům atd. na Kubě. Neměl moc na výběr. To bylo zřejmé i následně v Zátoce sviní, že? Zkrátka byl to mimořádně charizmatický, odvážný, sečtělý a inteligentní chlapík a není náhoda, že je jeho "kult" dodnes tak zaslouženě rozšířený.

tgbb. ( 9. ledna 2015 15:56 )

komoušská pakáž si už nevidí do huby. Ty nohy mu rozstříleli až po popravě a fotografování? Nebo ho pro ten účel na chvíli oživili?

disk ( 15. listopadu 2014 15:18 )

čéče, nepřekládejte ty články i s chlupama a uvažujte. Podle obrázků, o kterých píšete, má tělo toho masového vraha nohy úplně v pořádku.

hofihofi ( 15. listopadu 2014 07:02 )

Che Guevara byl tak vylizane pako, posedle jen vrazdenim ve jmenu revoluce, a kdyz byl uz klid, tak chtel vrazdit i pokojne lidi, ze malo byli revolucni, nakonec to neslo dal a vyrazili ho z Kuby, rusaci s nim take nechteli nic mit, byl v africe, tam ho vyhodili take tak sel do jizni ameriky a tam totez a zustal sam a uz ho meli, vsude kam prisel udelal maler.

sabaton ( 14. listopadu 2014 18:28 )

Legenda, jako strejda Dolfa

Zobrazit celou diskusi