Američan John Cisna z Iowy se nechal inspirovat dokumentárním filmem Super Size Me z roku 2004. Filmař Morgan Spurlock tehdy nejedl 30 dní nic jiného, než jídla z nabídky McDonald´s. A snažil se poukázat na škodlivost tohoto stravování.

Americký učitel biologie z Iowy John, který na začátku pokusu vážil 130 kilo, si však experiment protáhl na tři měsíce. A dostavil se nečekaný účinek! Zhubl celkem 20 kilo a o 40% odboural škodlivých cholesterol. "Cítím se teď perfektně," říká John, kterému stravu po celých 90 dní hradil ředitel jednoho newyorského McDonaldu. Američan si navíc během stravování hlídal kaloriee - nesměl mít denně vyšší příjem, než 2000 kalorií, což odpovídá čtyřem snědeným hamburgerům Big Mac.

Podobný pokus "na vlastní kůži" přitom absolvoval v prosinci 2005 redaktor Nedělního Blesku. V McDonaldu jedl "pouhý" měsíc, ale tak dobrý dojem v závěru těžké zkoušky rozhodně neměl. A rozhodně nic nezhubl!

Blesk testoval v roce 2005 McDonald´s: Jak to dopadlo? Zpověď redaktora!

Přestože se uplynulý měsíc (prosinec 2005 - pozn. red.) vlekl neuvěřitelně pomalu, nakonec skončil a s ním i můj pokus »na vlastní kůži«. Každému, koho to zajímá, mohu s čistým svědomím sdělit, že mám hamburgrů plné zuby. Nejedl jsem je nikdy předtím (což byl konec konců jeden z důvodů, proč jsem s pokusem souhlasil) a prohlašuji, že je nebudu jíst ani v budoucnu. Mám silné podezření, že mě nikdo nedostane ani do Hamburgu…

Celý pokus se stravováním u McDonalda dozorovala od samého počátku MUDr. Pavla Myslíková, praktická lékařka a obezitoložka z nemocnice v Praze-Bubenči. Rozbory krve udělal Klinlab, spol. s r.o. z Vojenské nemocnice ve Střešovicích. Zbytek jsem obstaral já – to znamená pojídání toho, co McDonald nabízí.

Protože jsem vedl každodenní statistiku toho, co jsem v jeho provozovnách zakoupil a pozřel, mohu poskytnout přesný přehled toho všeho. Tak tedy, za devětadvacet dní jsem do sebe nasoukal: 23x cheesburgerů, 21x BigMac, 19x hamburger obyčejný, 14x McRoyal, 14x McCountry, 12x toast, 7x Royal Bacon, 5x dvojitý cheeseburger, 2x FishMac, 2x Chicken Roll, 2x McChicken. S výjimkou toastů obsahovaly všechny hamburgry masovou náplň, nejchutnější z nich byl určitě BigMac a jeho sýrový bratránek. Jako zpestření jídelníčku tak dvakrát do měsíce se dají jíst. Bezmasou stravu jsem si u McDonalda »dopřál« takto: 28x velké balení hranolků, 19x kuřecí salát (Chicken Premiere, velmi dobrý), 14x zmrzlina (bez výjimky lahodná), 17x zahradní salát, 12x špenátové taštičky (chutné), 2x taštičky jablko a malina a 3x mléčný nápoj, tzv. shake.

To všechno přišlo celkem na 11 255 korun českých. Faktem je, že jsem se co do konzumace nijak nemusel omezovat, ovšem takovou drahotu jsem přece jen nečekal. Utracené peníze nejsou podle mne v odpovídajícím poměru ke kvalitě a ani k množství stravy. (Pozn. red. Sortiment McDonald´s se za 8 let takřka nezměnil, u několika málo produktů jako FishMac a salát chicken Premiere došlo k nahrazení podobným produktem s jiným jménem. Cenově pak vychází přibližně stejně.

Nejdůležitější jsou ale lékařské výsledky. Rozbor krve prokázal značný nárůst cholesterolu. I když se celková hladina poněkud snížila, obě jeho složky se zhoršily a to je zlé. Proto se zvedl i aterogenní index, tj. ohroženost organismu aterosklerózou. Ta může hrozit ucpáním cév, infarktem nebo ischemickou chorobou dolních končetin.

Podle doktorky Myslíkové naměřené ukazatele svědčí o tom, že technologie úpravy stravy u McDonalda (hlavně pečení) není v souladu se zdravou výživou. To se týká zejména dětí a dospívajících lidí, kteří – pokud konzumují hamburgry častěji nebo dokonce pravidelně – si zadělávají na vážné zdravotní potíže ve zralejším věku. Závěr? Já se půjdu se svým cholesterolem léčit a vy ostatní popřemýšlejte, co si z mého pokusu vzít. Každému, co jeho jest…

Výživové hodnoty v Mekáči

Cheeseburger ... 305 kcal, hranolky ... 240 kcal, Big Mac ... 510 kcal, půl litru coly ... 900 kcal.