Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Obří tajfun: 10 000 obětí! Na střechách pláčou děti, v ulicích se povalují mrtvoly

Autor: ČTK, lm - 
10. listopadu 2013
08:37

Smrt a zkáza! Nejméně 10.000 obětí si vyžádalo řádění tajfunu Haiyan na Filipínách. Bouře srovnala se zemí mnoho pobřežních měst a vesnic. V jinak poklidném souostroví nezůstal kámen na kameni.

Nejméně 10.000 lidí zahynulo podle odhadů místních úřadů v provincii Leyte v centrální části Filipín při řádění tajfunu Haiyan. Uvedl to dnes šéf regionální policie, kterého citovala agentura Reuters. Dalších 300 potvrzených obětí a 2000 pohřešovaných hlásí ostrov Samar.

Podle policisty Elmera Soriy zhruba 70 až 80 procent území, přes které se tajfun v provincii Leyte přehnal, bylo zničeno. Řadu pobřežních měst a vesnic srovnaly se zemí obří vlny, v nichž se údajně utopily stovky lidí. Místní obyvatelé přirovnávají živel k tsunami.

"V sobotu večer jsme se sešli s guvernérem a dalšími činiteli. Guvernér řekl, že podle jejich odhadů přišlo o život 10.000 lidí," sdělil Soria agentuře Reuters. Jedná se o prudké zvýšení bilance vzhledem k tomu, že v sobotu prvotní odhady hovořily o zhruba tisícovce mrtvých.

Dalších 300 mrtvých potvrdily dnes úřady na sousedním ostrově Samar. Představitel místního úřadu pro řešení katastrof Leo Dacaynos uvedl, že 300 lidí zemřelo ve městě Basey a dalších 2000 je tam nezvěstných.

Největší tajfun

Haiyan, jenž by podle některých expertů mohl být nejsilnějším světovým tajfunem, jaký kdy zasáhl pevninu, přešel v pátek od východu k západu přes pět centrálních filipínských ostrovů.

K nejhůře poznamenaným patří město Tacloban, kde žije asi 220.000 lidí. Město zaplavily mořské vlny prý až do čtyřmetrové výšky. Na televizních záběrech bylo vidět bezvládná těla plující ve vodě, popadané stromy a sloupy elektrického vedení, zřícené domy a uplakané děti čekající na střechách ještě stojících obydlí na pomoc.

Nezůstal kámen na kameni

"Z vrtulníku je patrný rozsah zkázy. V kilometrovém pásu směrem od pobřeží do vnitrozemí nezůstala stát jediná stavba. Bylo to jako tsunami," popsal scénu ministr vnitra Manuel Roxas z Taclobanu. "Žádné moderní vymoženosti nefungují - telefony, elektřina, voda. Nefungují ani média, takže není způsob, jak s obyvateli komunikovat," dodal.

Úřady hlásí z Taclobanu rozsáhlé drancování obchodů. "Lidé plení nákupní střediska a supermarkety. Berou všechno, dokonce i televize a jiné spotřebiče, které později vymění za jídlo," vylíčil místní představitel Tecson John Lim.

Podle Lima úřady doposud napočítaly 300 až 400 mrtvých těl, ale jen ve městě prý může být až 10.000 obětí. "Mrtví jsou na ulicích, v domech, pod troskami, prostě všude," řekl.

Pomáhají Američané

Prezident Benigno Aquino uvedl, že prioritou je nyní obnovit dodávky elektřiny a telekomunikační spojení a zajistit dodávky potravinové a lékařské pomoci. Americké ministerstvo obrany oznámilo, že na žádost Manily poskytlo Filipínám své vojenské lodě, vrtulníky a letadla k pátracím a záchranným akcím a k přepravě humanitární podpory.

Rychlost vichru provázejícího tajfun Haiyan dosahovala v pátek na Filipínách rychlosti 235 kilometrů za hodinu a v nárazech až 275 kilometrů za hodinu. Bouře od té doby výrazně zeslábla a s větrem o rychlosti 163 kilometrů v hodině zamířila k Vietnamu. Ve středních a severních oblastech Vietnamu úřady preventivně evakuovaly více než půl milionu lidí. Příchod živlu na vietnamskou pevninu se čeká v pondělí dopoledne, napsala agentura AP.

tarrica ( 10. listopadu 2013 16:29 )

Víte fortine,snažím se přispět vždy,na Světlušku,na Paraple,na dětský domov v mé blízkosti,na útulek pro psy.Nepotřebuji žádný luxus,věřte,že pomáhat se dá i z mála. Nemusíte mít obrovský příjem jen obrovskou snahu a vůli pomáhat.Přeji Vám hodně štěstí.

abvydavatelstvi ( 10. listopadu 2013 16:12 )

Fortin tvoje hloupost a nadutost tě jednou zničí ..... Někteří lidé tady anonymně Píšou urážlivé a primitivní příspěvky ..... přitom jsou to třeba ve skutečnosti slušní lidé ale potřebují se nějak vyventilovat... jinak si to neumím vysvětlit....

abvydavatelstvi ( 10. listopadu 2013 16:03 )

Přijdou jiné katastrofy ..... Dokud se lidé nezačnou chovat zodpovědně k sobě i ostatním tak se nic nezmění... kdyby se lidé chovali opačně tak by měli ráj na zemi.... žádné války... žádná chudoba ....žádné civilizační nemoci a utrpení... žádná kriminalita.... atd... jenže mnozí lidé jsou chamtivi a nevzdelani a ta hrstka lidí kteří myslí víc duchovně než materiálně to nezachrani... Duchovno nemyslím sekty ani náboženství .... duchovní hodnoty jsou ve vnímání přírody a jejich zákonů a v tom co se naučíme nebo umíme ...

abvydavatelstvi ( 10. listopadu 2013 15:45 )

Jo Svět je totálně zkazeny už od te doby co vznikl ..... proto je tolik utrpení a bídy .... lidé si neváží jeden druhého ať je kterékoliv století ..... a když už se dostane lidstvo do určitého civilizačního vývoje ..... stane se vždycky něco co všechny vrátí zpět.... je to takový koloběh .....

abvydavatelstvi ( 10. listopadu 2013 15:37 )

Každý si dovolí tolik kolik mu dovolí ten druhý ...... a když někdo volí voly tak se nemůže divit že se má jako na pastvě .....

Zobrazit celou diskusi