Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Svědectví Češky z Filipín: Je to katastrofa! S přítelem jsme se báli o život

Autor: simao - 
10. listopadu 2013
18:02

Přes exotické Filipíny se přehnal obří tajfun Haiya, možná jeden z vůbec nejsilnější, jaký Země za poslední desítky let zažila. Svědkem zkázy se stala i Češka Monika (23), která popsala, co si s přítelem prožili. Řada videí z postižených oblastí, která se nyní objevují na internetu, pak komentář nepotřebují. Úřady hlásí již přes 10 tisíc mrtvých, těch však bude patrně dál přibývat. 

Tajfun Haiyan zasáhl se zdrcující silou Filipíny. Oblast, která se teprve nedávno otřepala ze zemětřesení a různé cyklony a bouře jsou zde poměrně časté. Tentokrát jde však o jednu z největších katastrof za poslední roky. Přes 10 tisíc mrtvých, miliony lidí bez střechy nad hlavou a jídla. Uprostřed tohohle přírodního běsnění přitom uvízla i Češka Monika (23), která se ozvala TV Nova.

"Nacházíme se na ostrově Busuanga, v městě Coron, kde se super tajfun přehnal kolem páteční půlnoci místního času. Silný vítr ničil střechy, lámal stromy, dokonce zabíjel. Já a můj přítel jsme zažili cca 45 minut neskutečného strachu na hotelovém pokoji," popisuje Monika, která však měla to štěstí a byla mimo epicentrum řádění tajfunu.

"Okno jsme se snažili alespoň z části ucpat matrací, protože největší strach nám naháněla představa letícího plechu skrz okno. Za oknem se ulomil velký kus stromu, který dopadl jen pár čísel od oken v přízemí. Další kus stromu prorazil střechu," popsala. Největší starostí turistů je podle ní nyní otázka, jak se co nejrychleji dostat z tohoto ostrova. Jenže má to háček. Letiště bude uzavřené nejspíš až do 15. listopadu. "Letištní věž je zcela poničena, tudíž není šance komunikovat s ostatními letadly. Celé město je bez elektřiny," uvedla Češka ve zprávě, kterou celou uveřejnil server tn.cz.

Počet obětí ještě poroste

"Mnoho oblastí je po tajfunu zcela nepřístupných, a tak lze předpokládat, že počet obětí stále poroste," říká přitom vedoucí humanitární programů Člověka v tísni Marek Štys. Podle OSN žije v nejhůře postižených oblastech 18 milionů lidí. "Podle našich zkušeností bude situace na místě mnohem horší," dodal. Člověk v tísni přitom již vyhlásila veřejnou sbírku SOS Filipíny s číslem účtu 37893789/0300 a na místo vysílá svůj vlastní humanitární tým. Konta na pomoc přírodní katastrofou postiženým Filipínám pak otevřely i další organizace.

Největší katastrofy v JV Asii za posledních 10 let

230.000 mrtvých (26. prosince 2004) - Zemětřesení o síle 8,9 stupně Richterovy stupnice s epicentrem u indonéského ostrova Sumatra vyvolalo přílivové vlny. Nejvíce osob zahynulo v Indonésii, na Srí Lance, Indii a Thajsku.

138.000 mrtvých (3. května 2008) - Barmou se přehnal cyklon Nargis. Vítr dosahoval rychlosti až 215 kilometr v hodině, škody se tehdy odhadovaly na deset miliard dolarů.

18.879 mrtvých (11. března 2011) - Mohutné zemětřesení o síle 9,0 stupně Richterovy škály a následná přívalová vlna tsunami zasáhly severovýchodní Japonsko zvláště prefekturu Mijagi.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

namoroman ( 10. listopadu 2013 21:28 )

Trhni si...mám pravdu, že?! Nikdo Tě nenutí odpovídat

jahodove_ticho ( 10. listopadu 2013 21:16 )

Chudinka si jela zašoupat na Filipíny a přišly mraky, tak její inteligenční kvocient velí...volat svůj mentální level. TV ZN@VA

namoroman ( 10. listopadu 2013 20:30 )

No Ty máš dnes Den...že?! Co Tě žere? Kdo Tě nasrál

abvydavatelstvi ( 10. listopadu 2013 20:11 )

Viděla jsem v Německu dokumentární film o Filipínách... Bangladéši atd.... jak lidé žijí ve slumech a na smetistich .... je tam obrovská kriminalita.. a hodně bordelu ve kterých využívají děti.... boxy jsou oddělené hadrama na zemi jsou špinave matrace kde souloži ... prostitutky mají od dvanácti let nahoru a za soulož berou pár centů.... V Bangladéši pro Němce vyrábí poklopy na kanály ve strašných podmínkách.... Azijske státy jsou velmi prelidnene a nikdo to neřeší a nekontroluje porodnost ....

namoroman ( 10. listopadu 2013 20:11 )

Tolik hrubek na jednom řádku Ty jsi talent, to dokáže jen NĚKDO

Zobrazit celou diskusi