Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nejsilnější tajfun všech dob ničí Filipíny: Milion evakuovaných, mrtví přibývají!

Autor: shp, ČTK - 
8. listopadu 2013
13:30

Na Filipíny jako by se hněval sám Bůh! Asijskou zemi decimuje nejsilnější supertajfun všech dob. Milion lidí kvůli němu bylo evakuováno, ale přesto si již vyžádal oběti, které stále přibývají.

Supertajfun Haiyan se vyžádal si zatím čtyři mrtvé, ničil domy, ochromil dopravu a způsobil výpadek elektřiny v celé jedné provincii. Úřady preventivně evakuovaly milion lidí. Tajfun na Filipínách zasáhl nejprve jižní cíp ostrova Samar a poté se přesunul na ostrov Leyte a Cebu, který je oblíbeným cílem turistů a kde také leží asi 2,5milionové město Cebu.

Půda se bortí, doprava kolabuje

Bouře doprovázená hustými lijáky vyvolala sesuvy půdy a místní záplavy. Na souostroví byla zastavena trajektová doprava, stejně jako veškeré rybářské aktivity. Téměř 200 místních letů bylo zrušeno a v postižených oblastech nefunguje ani autobusová doprava. V centrálních regionech byly uzavřeny školy, úřady a obchody.

Nejsilnější tajfun všech dob

Filipínské úřady sdělily, že asi jeden milion lidí ve více než 20 provinciích byl před dopadem tajfunu evakuován. Jedná se především o obyvatele ohrožených míst, jako jsou říční břehy, pobřežní vesnice a horské svahy. Podle agentury Reuters je tajfun Haiyan zřejmě nejmocnějším světovým tajfunem, který kdy podle historických záznamů zasáhl pevninu. Tento supertajfun dorazil na pevninu s vichrem dosahujícím rychlosti 313 kilometrů za hodinu.

glosglober ( 8. listopadu 2013 18:02 )

A vůbec názor, proč ? Vždyť ty, kteří pro to mohou něco udělat, to moc nezajímá !

Zobrazit celou diskusi