Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bártu kvůli odposlechům Kolibříka s Mazánkem obvinili!

Vít Bárta je bývalým ministrem dopravy a šéfem bezpečnostní agentury, dříve pojmenované jako ABL
Vít Bárta je bývalým ministrem dopravy a šéfem bezpečnostní agentury, dříve pojmenované jako ABL  (Autor: Foto Blesk - Martin Pekárek)
Autor: ljš, ČTK - 
2. listopadu 2013
15:41

Opletačky šéfa Věcí Veřejných se zákonem zjevně nekončí. Policie ho včera v souvislosti s kauzou úniku odpolechů Janouška a Béma propustila, v klidu ale být nemůže. Policie ho totiž obvinila, stíhá ho ale na svobodě.

Šéf Věcí veřejných a bývalý ministr dopravy Vít Bárta byl podle deníku Mladá fronta dnes obviněn. Případ souvisí s odposlechy lobbisty Romana Janouška a bývalého pražského primátora Pavla Béma (ODS). Spolu s Bártou byl zadržen i vedoucí odboru analytiky a informatiky protikorupční policie Jan Petržílek, podle deníku je stíhán také. Bárta byl ve čtvrtek odpoledne zadržen, propuštěn byl v pátek večer.

Bárta se k případu nevyjádřil, pouze sdělil, že se ničeho nezákonného nedopustil. "Vzhledem k situaci, která se vyvinula kolem mé osoby, nemohu ke své lítosti nic komentovat, ani se k podstatným záležitostem vyjadřovat, i když jsem se ničeho nezákonného nedopustil. Vzhledem k tlaku, kterému jsem musel v poslední době čelit, jsem se rozhodl v následujících dnech v klidu doplnit své síly a odpočinout si v kruhu rodiny," uvedl Bárta na webu.

Odposlechy

Odposlechnuté telefonické hovory Janouška a Béma, které loni v březnu zveřejnila MfD a v nichž se oba muži vzájemně oslovují "Mazánku" a "Kolibříku", ukazují Janouškův vliv na kroky města pod Bémovým vedením. Deník loni uvedl, že je v roce 2007 pořídila Bezpečnostní informační služba (BIS), z níž o dva roky později unikly do bezpečnostní agentury ABL (dnes Mark2 Corporation Czech), kterou tehdy vlastnil Bárta.

Z odposlechů vyplývá, že Janoušek spolurozhodoval o územním plánu Prahy, o prodejích pozemků či personální politice hlavního města. Bém se s lobbistou bavil třeba i o obsazování klíčových pozic v pražské Všeobecné zdravotní pojišťovně. To, zda Janouškovy odposlechy skutečně pořídila BIS, prověřuje už rok a půl Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1, a to pro podezření z ohrožení utajené informace a zneužití pravomoci úřední osoby.

Medaile a pak klepeta

Podle některých médií zadržený kriminalista Petržílek pracoval před svým nástupem k protikorupční policii pro BIS. Utajovaný svědek pak podle MfD Generální inspekci bezpečnostních sborů, která se na vyšetřování podílí, potvrdil, že Bártovi poskytl nahrávky právě Petržílek. Státní zastupitelství i generální inspekce však odmítají sdělit jakékoli okolnosti kauzy s odkazem na zákon o ochraně utajovaných informacích.

Lidové noviny dnes upozornily na to, že v úterý Petržílek přebíral na setkání k 10. výročí založení protikorupčního útvaru medaili za dobrou práci, ve čtvrtek byl v cele předběžného zadržení.

danypro ( 13. května 2017 18:29 )

no já jsem si vybrala zcela kvalitní diktafon to je na tebě, ale kdybys chtěla si koukni si na spyshop24.cz :P

marinkata ( 10. května 2017 22:30 )

právě mám stejný problém, ale nevím jak tuhle nahrávku udělat, jestli stačí mi obyčejný mobil nebo potřebuji něco lepšího

danypro ( 6. května 2017 23:37 )

ty odposlechy někdy mohou zničit život, ale někdy fakt pomahají mi tajné nahravky pomohly, když jsem měla problémy v praci...

hejhej ( 2. listopadu 2013 22:26 )

Kdy bude obviněn alkoholický skřet Janoušek za řízení v těžkém alkoholivém opojení.To hovado má stále i řidičák a vymýšlí si neuvěřitelné lži. Policejní a justiční mafie podezřelé mlčí. A pak, že jsme právní stát. Zákony ,pro takové hovada, jako je Janoušek neplatí???

annakarenina ( 2. listopadu 2013 19:31 )

tonny:

Zobrazit celou diskusi