Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zadržení Bárty souvisí s Janouškem a Bémem: Stojí za únikem odposlechů?

Zatčení Bárty pravděpodobně souvisí s únikem odposlechů Béma a
Zatčení Bárty pravděpodobně souvisí s únikem odposlechů Béma a  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: ljš, ČTK - 
1. listopadu 2013
17:00

Šéf Věcí veřejných Vít Bárta byl údajně zatčen v souvislosti s únikem odposlechů Pavla Béma a Romana Janouška. Zdá se, že telefonáty Kolibříka s Mazánkem získala Bártova ABL od protikorupčního policisty Jana Petržílka, který tehdy pracoval v BIS. V pátek večer byl véčkařský guru sice propuštěn, vyhráno ale nemá.

Předsedu Věcí veřejných Víta Bártu ve čtvrtek zatkla policie. Spolu s ním byl zadržen i vedoucí odboru analytiky a informatiky protikorupční policie Jan Petržílek. Zadržení souvisí s odposlechy lobbisty Romana Janouška a bývalého primátora Pavla Béma (ODS).

Bárta nakonec strávil v cele předběžného zadržení celý den, propuštěn byl v doprovodu svých právníků až v pátek večer.

Kolibřík a Mazánek

Odposlechnuté telefonické hovory Janouška a Béma, které loni v březnu zveřejnil deník Mladá fronta Dnes a v nichž se oba muži vzájemně oslovují "Mazánku" a "Kolibříku", ukazují Janouškův vliv na kroky města pod Bémovým vedením. Deník tehdy uvedl, že je v roce 2007 pořídila Bezpečnostní informační služba (BIS), z níž o dva roky později unikly do bezpečnostní agentury ABL. Tu tehdy vlastnil Bárta.

Server Novinky.cz upozornil, že zadržený kriminalista Petržílek pracoval před svým nástupem k protikorupční policii právě pro BIS. K protikorupčnímu tvaru, který se následně odposlechy zabýval, Petržílek přešel ve stejné době, kdy byly zveřejněny.

Případem se zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů. "S ohledem na zákon o ochraně utajovaných informací nemůžu vůbec nic potvrdit ani vůbec nic říkat," uvedl žalobce Michal Muravský z Městského státního zastupitelství v Praze. Odmítl potvrdit i to, že kauzu dozoruje. Případ nechce ze stejného důvodu komentovat ani inspekce.

sibuna ( 2. listopadu 2013 15:05 )

Bárta sice není svatej, ale jeho zadrží a ti dva korupčníci, na které nasbíral materiály, ti budou dál lítat na svobodě a chechtat se všem do ksichtu? Vždyť u nás materiál proti takovým hajzlům nejde sehnat jinak,než nějakým únikem informací, zaplacením nějakého informátora, zkrátka taky korupčním jednáním! To jsme to dopracovali

maxipesfik ( 2. listopadu 2013 10:31 )

Vrána vráně oči nevyklove.....

dobrotka ( 2. listopadu 2013 02:16 )

dobrotka ( 2. listopadu 2013 02:14 )

Brani ti nekdo???????

abvydavatelstvi ( 1. listopadu 2013 23:35 )

Tři odporné ksichty ..... které už dávno měly sedět ..... V politických kruzích ruka ruku myje .... tak kdo vi jestli budou někdy potrestáni.... na Slovensku je zákon třikrát a dost .... teď nedávno odsoudili zloděje na 25 let, protože ho chytli potřetí.... Janoušek schválně ozraty přejel ženu a klidně si chodí po svobodě a soudci si lámou hlavu jaky trest mu vymyslí aby lidem zalepili oči .... V Americe se s ničím neserkaji... tam berou spravedlnost do vlastních ruk... každou chvíli se tam střílí.....

Zobrazit celou diskusi