Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak se vyhazují peníze v Libereckém kraji: Most za 15 milionů nikam nevede

Autor: Jitka Pecharová - 
19. října 2013
16:00

Nad tím zůstává rozum stát! Na Liberecku se utratilo 15 milionů za stavbu, která postrádá smysl a využití. Přes řeku Jizeru u Dolní Dušnice nechal kraj postavit železobetonový most, za kterým je jen rozbitá nepoužívaná lesní cesta a jeden bývalý chátrající nevěstinec. Prakticky tak nikam nevede!

Osm metrů široký a 44 metrů dlouhý most vystřídal staré přemostění, po kterém se ani tak skoro vůbec nejezdilo. Lidé novou spojnici přesto vítali. Nadšení ale vydrželo jen do zjištění, že mostem rekonstrukce končí.

Roky neudržovanou a prakticky nesjízdnou silničku do Vysokého nad Jizerou za mostem dokonce Liberecký kraj před sedmi lety vyřadil ze sítě silnic. „Nechápu tedy princip stavby mostu,“ přiznal tajemník vysockého městského úřadu Pavel Štěpánek. Most akorát povede do pasti řidiče, kteří oblast neznají. Hlavně v zimě mohou na rozbité cestě uvíznout.

Podle Libereckého kraje ale most má význam. „Asi 500 metrů od něj je obytné stavení a často je přes most přepravováno vytěžené dřevo,“ uvedl mluvčí libereckého krajského úřadu Jiří Langer.

Smůla sousedů

Most není jedinou možnou spojnicí k Vysokému nad Jizerou. To naopak platí v případě mostu na Hradsko, který je jen o pár set metrů dál. Jeho oprava je možná i nutnější. Problém je ale v tom, že ten není ve vlastnictví kraje či státu, ale města Jablonec nad Jizerou. Na jeho opravu se proto nemůže čerpat z úvěru, který měl kraj na most u Dolní Dušnice, a Jablonec musí shánět peníze z jiných zdrojů.

foravec ( 11. listopadu 2013 12:17 )

však se tam jezdí na houby

alla ( 20. října 2013 18:28 )

 Lesní cesta a chátrající bývalý nevěstinec. To asi bude někomu patřit, a nebo v budoucnu bude někomu patřit. Asi by bylo dobré vědět komu. Most se sám nescválil a sám nepostavil i když stál 15 mil. Asi by bylo dobré vědět, nebo zjistit, komu patří pozemky za mostem? Ráth je ve vězení, třeba je to nějaký podobný případ.

kapturek ( 19. října 2013 17:56 )

a co je na tom ? na trinecku byla opravena cesta za 50 milionu a po dvou tydnech na ni byly 2 diry a srolovany koberec po brzdeni kamionu. A PISE SE O TOM ? NE , tak si strcte tenhle clanek do ***e

cotonice ( 19. října 2013 17:40 )

Vážení novináři, což takhle uveřejnit jméno nebo jména těch neschopných pitomců, kteří jsou za tuto nesmyslnou stavbu zodpovědní ! Ten most se tam nepostavil sám - nebude tam náhodou někde poblíž nějaká chata politika nebo poslance? Absurdistán ....

lencka ( 19. října 2013 17:24 )

Vede přece k nevěstinci ne ????

Zobrazit celou diskusi