Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Skandální dokument National Geographic o Praze: Šmelináře, kapsáře a nepoctivé taxikáře nafingovali, tvrdí policie

Praha očima dokumentu National Geographic je líhní pouličního zločinu. Ten však zobrazila nafingovanými herci
Praha očima dokumentu National Geographic je líhní pouličního zločinu. Ten však zobrazila nafingovanými herci  (Autor: youtube.com)
Autor: šim - 
8. října 2013
13:41

Praha - nejkrásnější město Evropy, plné historie, romantiky a zločinu! Tak začíná dokumentární film National Geographic, který líčí českou metropoli jako líheň toho nejodpornějšího pouličního zločinu. Nyní policie potvrdila, že ve snímku vystupují nafingovaní herci.

Taxikáři-zloději, prostitutky-kapsářky, noční kluby spřáhnuté s policí, šmelináři ve směnárnách, falešní dealeři drog. Tak podle Connora Woodmana vypadá Praha. Video začíná scénou, která nejednoho českého diváka může nadzvednout ze židle. Průvodce Prahou jde do směnárny a je neuvěřitelně překvapen, když mu obsluha směnárny vyplatí peníze přesně! "Neuvěřitelné, v Praze existuje poctivost," diví se Woodman.

Okradení, po kterém dychtivě prahne a pátrá, se pak Woodman údajně dočká ve stánku s párky na Václavském náměstí, kdy mu na dvoutisícovku vrátí jako na tisíc. Pár metrů ze Staromáku na Václavák ujede v taxíku prý za 650 korun, předvádí, jak ho okradou v erotickém klubu, odkud odejde s nepořízenou, ale o 350 eur lehčí...

Nafingovaný zločin

Je fakt, že před kapsáři varují stovky samolepek, kterými jsou polepeny vozy pražské MHD, a praktiky některých vykutálených pražských taxikářů jsou nechvalně proslulé a upozorňuje na ně většina průvodců. Problém dokumentu vyhlášeného kanálu National Geographic je však v tom, že situace, které dokument vydává za skutečné a které Woodman údajně natáčí skrytou kamerou, jsou nafingované, jak informuje deník Právo. Navíc ani s tou skrytou kamerou to není tak žhavé...

Rozhovor bez tlumočníka

Situaci, kdy si v erotickém klubu otevřeně povídá reportér s jedním údajným zaměstnancem, kterého obklopují lehké děvy, natáčí nejen skrytá kamera, ale i profesionální kamera. Nehledě na to, že Woodman se muže ptá anglicky a muž mu bez slyšitelného vstupu překladatele česky odpovídá, na což Woodman anglicky reaguje…

Druhá kamera

Také předraženou jízdu z taxíku zabírá ještě jedna kamera – na sedadle spolujezdce. Taxikář se do kamery spolujezdce dokonce dívá.

Neexistující firmy

Podle Práva policie zjistila, že scéna z erotického klubu se odehrává v dávno zrušeném podniku a údajný řidič taxislužby jezdí pro firmu, která je už několik let v likvidaci.

Policie vám nepomůže, varuje

Na konci pořadu Woodman říká, že jistě je mnoho lidí, kteří návštěvu Prahy přežijí bez úhony a dokonce si pobyt užijí. Varuje však, že pokud se turistovi něco v hlavním městě přihodí, je možné, že kvůli policii, která je podle vyznění reportáže se zločinem spojená, zůstane postižený turista se svým problémem úplně sám.

Na to, aby se do pořadu dostalo nějaké vyjádření buď magistrátu či samotné policie, o které je v dokumentu několikrát řeč, zřejmě už nezbyla stopáž.

Jednatelka české pobočky National Geographic Channel Lada Dobrkovská však říká, že české policii chtějí pomáhat. „Oceňujeme tvrdou práci orgánů, které prosazují bezpečnost svých občanů. Chceme jim pomáhat. V epizodě o Praze je pravdivé zobrazení podvodů, ke kterým v tomto městě dochází,“ řekla Dobrkovská.

Policie: Vše je zinscenované

Mluvčí pražské policie Jana Rösslerová uvedla, že dokument sama viděla a následně upozornila kolegy kriminalisty, aby situace prověřili. „Dohledali a vyslechli aktéry dokumentu, prověřili místa, kde se redaktor pohyboval, a velkým překvapením bylo, že vše bylo zinscenované,“ řekla Právu Rösslerová.

Z práce kriminalistů nakonec vyšlo najevo, že reportáž byla nahraná a v inkriminovaném údajném protizákonném počínání figurují najatí herci. „Nyní je věc došetřována, ale pravděpodobně bude odložena, protože fakticky k žádným trestným činům nedošlo. Například bar na Žižkově, kde se měly prostituce a vydírání odehrávat, je dávno zavřený,“ dodala Rösslerová.

Podvodníci jsou skuteční, tvrdí National Geographic

Jednatelka české pobočky však tvrdí opak. „Podvodníci, kteří v tomto pořadu vystupují, jsou informováni o tom, že je někdo natočil, až poté, co se stane podvod. Dopředu nevědí, k čemu dojde. Ale my musíme mít jejich souhlas, že to můžeme odvysílat. Někdy jim za to poskytujeme i honorář. Nejsou to herci, ale lidé, kteří byli zachyceni na kameru," vyjádřila se Lada Dobrkovská.

todd82 ( 8. října 2013 20:05 )

Heh...

todd82 ( 8. října 2013 20:03 )

Turisti se okradaji po celem svete nerozumim tomu uzasu a rozcarovani vzdyt to jsou zaklady ekonomie 2. Rocnik pro stredni skoly.Turismus je zakladnim pilirem proc bychom se meli prodavat zadarmo??? Proc by nemohl zaplatit anglicky turista za jizdu v taxiku 650 korun?? Co to pro nej je? Kdyz prumerny plat v anglii je nasobne vyssi nez ten nas??? Kdyz se jim to nelibi tak at sem nejezdi my normalni obycejni bezvyznamni obcani s toho uz vic schudnout nemuzeme... Jen at kradou a jeste vic musite ...cas na hrdinstvi je davno pryc nema cenu marnit cas platim statu a howno z toho...kdo si nespori na duchod sam bez banky ten je silne naivni protoze kazdou normalni clovek si umi spocitat ze zadny duchody uz za 20 let nebudou!!!!! Takze ukradni co muzes nenechej nic!!!!!

agfor ( 8. října 2013 19:29 )

Konečně někdo ukázal Prahu v pravé podobě. Město, kterému je lepší se vyhnout.

laura666 ( 8. října 2013 19:12 )

MÁŠ PLNOU PRAVDU NA NATGEU JSEM TO VIDĚLA TAKÉ NEJMÉNĚ 3X...DÁVALI TO UŽ LONI...........A NENÍ PRAVDA, ŽE TO BYLI HERCI....NAPROSTO REÁLNÁ REPORTÁŽ...................TAKŽE JE PRAVDA, ŽE POLICAJTI PRACUJÍ PRO TU ŠPÍNU...CIGOŠ..POLICAJT, POLOCIGOŠ, KURVY, PASÁCI.......ŽÁDNÍ HERCI...SPPROSTÁ ORKÁDAČKA V PRAZE..................... ALE TYHLE REPORTÁŽE DĚLAJÍ PO CELÉM SVĚTĚ...PRAHA BYLA JEN DALŠÍ ZASTÁVKOU REPORTÉRA NAT.GEO.......... ANO- A BYLO TO HODNĚ ŠOKUJÍCÍ

dfghjk ( 8. října 2013 17:53 )

Čemu se ty potroublý Blesku divíš? Copak ty jsi někdy přinesl o Praze, či o čemkoliv jiném v tomto státě nějakou dobrou zprávu? Nejsi o nic menší darebák než Nacionální geografik. Tak drž pysk!

Zobrazit celou diskusi