Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Horník z Paskova: Mám děsivé sny o hladové budoucnosti!

Autor: Pavel Ryšlink - 
1. října 2013
08:55

Ve stresu žijí horníci z Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku. Hrozí, že v příštím roce přijdou o práci, důl bude uzavřen. Myslí na to v práci, v noci nemohou starostmi usnout. Po šichtě si proto ani neodpočinou.

„Je to hrozné. Zatím práci máme, ale nikdo neví, co bude za pár dní,“ řekl havíř Jan Czare (49), který na šachtě pracuje dvacet let. Kvůli nejisté situaci, která nyní v těžařské společnosti panuje, je prý i soukromý život horníků napjatý a mnozí si jen těžko dokážou po práci odpočinout.

„Ten stres z toho, že člověk neví, co s ním bude, je tak velký, že se ani pořádně nevyspím. Budím se několikrát za noc. A když se mi podaří usnout, mám zase děsivé sny. Jsou o bídě a hladovění,“ konstatoval havíř Czare a dodal: „Za ta léta jsem na šachtě zažil ledacos. Ale s tímhle, co se děje teď, se nic nedá srovnat. A nejhorší na tom je, že člověk neví, co by měl dělat, jak by se měl bránit.“

Trochu naděje

Společnost OKD, která Důl Paskov vlastní, ho chce zavřít. Náklady na těžbu převyšují cenu uhlí. Pokud bude důl uzavřen, o práci přijde na tři tisíce lidí. „Člověk se musí snažit doufat, že to nakonec nedopadne úplně nejhůř, že se to nějak vyřeší,“ doufá a náladu si tak snaží vylepšit havíř Czare a dodává: „Nějaká nálada, alespoň trochu, musí být. Alespoň dokud je práce.“

14 dní klidu před bouří?

Jednání o dalším osudu Paskova je složité. Odboráři se s vedením OKD nebyli schopni domluvit, vyjednává proto za ně prostředník. „Tomu jsme přednesli požadavky a dali návrhy. Čekáme, s čím přijde od zaměstnavatele. Pokud budou podmínky akceptovatelné, dáme je k odsouhlasení horníkům. V případě, že by většina s nabídkou nesouhlasila, může dojít i ke stávce. Troufám si říci, že nás čeká 14 dní klidu,“ řekl včera šéf odborů OKD Jaromír Pytlík.

enriko ( 1. října 2013 20:09 )

To je fortin taky

enriko ( 1. října 2013 20:08 )

Njn a nasypou to vyfárané uhlí fortin do sklepa. Zbytek národa topí plynem, dřevem nebo elektřinou.

enriko ( 1. října 2013 20:07 )

Měl jsem děsivé sny od roku 1991, kdy jsem začal podnikat. A myslíte, že to někoho zajímalo?

uzjsemtudlouho ( 1. října 2013 15:26 )

I to je možné, že jsou až tak hloupí aby věřili že se s KSČM může vrátit socializmus

uzjsemtudlouho ( 1. října 2013 15:22 )

Pokud by došlo k tomu co píšeš, jenom by to potvrdilo, že horníci jsou hloupí primitivové, co umějí používat pouze ruce, ne mozek.

Zobrazit celou diskusi