Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Už cítíte vůni podzimu? Dnes je poslední letní den, pak už moc teplo nebude!

22. září rovnodenností vstupujeme do astronomického podzimu
22. září rovnodenností vstupujeme do astronomického podzimu  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, geok - 
22. září 2013
09:28

Dnes večer přesně ve 22:44 hodin začíná astronomický podzim. Slunce vstoupí do znamení Vah a nastane podzimní rovnodennost. Čekají nás podle meteorologů občasné deště a teplota maximálně okolo 14 až 18 °C.

Podzimní rovnodennost znamená, že dnes bude den stejně dlouhý jako noc. Den se bude zkracovat až do 21. prosince, kdy nastane Slunovrat. Podzim se už hlásí chladným deštivým počasím a místy přízemními mrazíky. Letní čas opustí Evropa poslední říjnovou neděli.

Den stejně dlouhý jako noc

Střídání ročních období je způsobeno sklonem zemské osy. Protože je nakloněna o úhel 23,5 stupně, dochází při oběhu Země okolo Slunce k opakovanému přiklánění a odklánění severní a jižní polokoule. Jestliže je ke Slunci právě přikloněná severní polokoule, je na ní léto a na jižní zima, je-li přikloněna jižní polokoule, je tomu naopak.

Od 21. prosince se den bude postupně prodlužovat a Slunce bude stoupat stále výš a výš nad obzor. Kolem 21. března překročí rovník a nastane jarní rovnodennost. Toho dne má den i noc stejnou délku.  
Dále Slunce pokračuje na své pouti na severní polokouli a kolem 21. června se dostane k obratníku Raka. Nastane letní slunovrat, který zároveň označuje začátek astronomického léta. Poté se Slunce vydá zpět k rovníku, který opět překročí kolem 23. září.   

Roční období má i Mars

Země není jedinou planetou sluneční soustavy, na které se střídají roční doby. Velmi podobně je tomu i na Marsu, který je ze všech známých nebeských těles Zemi nejpodobnější.

e.44 ( 22. září 2013 16:40 )

To raděj nebuď Elektrokotle se dávaji jako bonus zdarma jelikož jsou už prakticky neprodejný Ještě tak nějakej menší napojený na noční proud, používaný k ohřevu vody, se jako doplněk vyplatí. Ale jinak

naidka ( 22. září 2013 14:58 )

radši buď zvědavá na to, jak dlouho ti ten elektrokotel bude fungovat.

janeirulan ( 22. září 2013 12:28 )

No my jsme snad připraveni - k nové kuchyni jsem dostala elektrokotel a tepelný výměník zadarmo, tak jsem zvědavá na pořádnou zimu http://www.nforce.cz/zdarma

naidka ( 22. září 2013 12:01 )

já jsem to slyšela dnes ráno na Radiožurnálu. Že prý má být v říjnu až 25 stupňů to by byla ŠPICA !!

naidka ( 22. září 2013 11:59 )

no a co? Někdo to třeba neví...

Zobrazit celou diskusi