Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

ČEZ zlevňuje a ostatní se přidají: Ušetříme tisíce!

ČEZ zlevňuje, domácnosti ušetří tisíce
ČEZ zlevňuje, domácnosti ušetří tisíce  (Autor: archiv Blesku)
Autor: Vladimír Barák, geok - 
18. září 2013
06:16

Dodavatelé elektřiny bojují o zákazníky a my můžeme začít slavit. Až 5646Kč ročně mohou ušetřit ti, kteří odebírají proud od ČEZ. A zlevní i další. Celkové účty za proud by se mohly snížit o 12 %.

ČEZ ohlásil snížení cen tzv. silové elektřiny. O 20 % výhodnější je tarif pro ty, kteří si cenu zafi xují na 2 roky, o 15 % pak pro ostatní. Silová elektřina ale je jen necelou polovinou z konečné ceny proudu. Zlevní ale i poplatky za distribuci.

Příliš rychlý ČEZ

„Když se k tomu přidá i očekávané snížení regulovaných plateb, mohou se lidé těšit na celkové asi dvanáctiprocentní zlevnění elektřiny,“ řekla Blesku Kateřina Vaňková z portálu SrovnejEnergie.cz. Zástupci konkurenčních dodavatelů elektřiny PRE, E.ON či RWE se také chystají zlevnit, o kolik ale prozradí až později. Tak včasné oznámení snížení cen ČEZ je zaskočilo. „ČEZ udělal velmi neobvyklý krok. Dosud se ceny vždy zveřejňovaly až na přelomu listopadu a prosince. Bude zajímavé sledovat, jak zareagují ostatní dodavatelé,“ řekla Vaňková.

Kdo fixoval, smutní

Smutní tak mohou být jen ti, kteří si už dříve zafixovali ceny na delší období. Mnozí distributoři přitom v posledních dnech mohutně přesvědčovali hlavně starší zákazníky, aby »výhodnou « fixaci podepsali. Ke zlevnění nutí velké společnosti jak nižší ceny elektřiny na burzách, tak i odchod zákazníků ke konkurenci. Mnozí si totiž vydražili nižší ceny v hromadných aukcích pořádaných obcemi.

Exklizivně v dnešním tištěném Blesku Exklizivně v dnešním tištěném Blesku | archiv Blesku

miriam ( 18. září 2013 15:24 )

Všechny, kteří to "výhodné zafixování" tenkrát nepodepsali, napadlo přesně totéž, co teď vás

miriam ( 18. září 2013 15:21 )

Vypněte si capslock a požádejte svého lékaře o silnější prášky

e.44 ( 18. září 2013 13:17 )

Píšeš jak primitiv, nadáváš a kopeš kolem sebe jak sprostá zamindrákovaná nicka a jako vrchol se oháníš pánbíčkářstvím Až ty dostaneš rozum, to si oddychneš

namhal ( 18. září 2013 12:30 )

Počkejme po volbách. Jestli uspěje ODS tak se bude zdražovat vše. A pokud uspěje ČSSD tak to bude to samé.

enriko ( 18. září 2013 12:23 )

Pitomci budou držet černou hodinku a nezapomeňte vypnout i mrazáky.

Zobrazit celou diskusi