Blesk.cz ochutnal první moravský burčák: Je skvělý a voní po muškátu
Čas burčáku je tady! Blesk.cz exkluzivně na Znojemsku ochutnal první letošní moravský burčák. Je skvělý! Vinaři míní, že tenhle typicky jiskřivý nápoj nebude tak sladký jako jindy, ale o to víc bude vonět.
Počasí v letošní sezóně vinařům nepřálo, takže úroda je na mnohých místech oproti loňsku třetinová.
Pro první Burčákobraní v Brně, které bude 30.srpna až 1.září ve dvoře Městského divadla, však vinař Václav Adámek z Višňového na Znojemsku vyrábí burčák z probírky panenských hroznů Moravského muškátu z Pravlova a Dolních Kounic.
„Trochu bojujeme s cukernatostí, takže to je burčák s větším obsahem kyselinky. Nemá sice v sobě tolik cukru, ale zase více voní právě po muškátu,“ vysvětlil Adámek.
Na akci, která se odehraje za každého počasí poslední prázdninový víkend a lidé na ní kromě burčáku ochutnají i vína Karla Rodena a grilované speciality, chystá 6000 až 8000 litrů burčáku.
A milovníkům sladšího nápoje nabídne částečně zkvašený vinný mošt z Chardonnay z Moldávie s cukernatostí přes 20 stupňů.