Sezóna je teď
začíná se objevovat každý rok od konce srpna až zhruba do poloviny října. Tehdy se totiž začínají sklízet rané odrůdy révy. Burčákem může být označováno jen to, co pochází z domácích hroznů. Pití z dovozových hroznů se musí označovat jako zkvašený vinný mošt.
Musí se pít rychle
Burčák je potřeba vypít poměrně rychle, dokud je v něm optimální poměr ještě neprokvašeného přírodního cukru a alkoholu.
Stále kvasí
Dobrý burčák stále kvasí, takže jsou v lahvi nebo sklence dobře pozorovatelné drobné perličky uvolňujícího se oxidu uhličitého. Nejlepší burčák obsahuje 4 až 6 % alkoholu.
Barva po okru
Měl by mít okrovou barvu, ale ne příliš kalnou, protože větší množství kalu znamená, že je prokvašenější, alkoholičtější a už není tak svěží a chutný.
Kolik ho vypít?
Vypít se ho má 3,5 až 5 litrů (jako máme krve v organismu). Pozor, rozhodně takové množství nepijte naráz, ale za burčákvoou sezonu.
Čerstvost je důležitá
Důležité je tedy i kde a od koho burčák kupujeme a zda je čerstvý. Celodenní stání v teple u silnice mu určitě na kvalitě nepřidá...
Droždí nevadí
Pokud bude burčák mírně cítit po droždí, nejde o vadu. Tato vůně pochází z kvasinek, k burčáku přirozeně patří a v ničem mu neubírá, naopak.
Co je v burčáku zdravé?
- vitamin B – blahodárně působí na vlasy, nehty i pokožku
- tiamin – podporuje srdeční činnost
- nikotinamid – zabraňuje nervovým a kožním poruchám
- kyselina pantotenová – chrání tělo proti onemocněním sliznice a zažívacího ústrojí