Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zabijácké vedro! Bude 38°C! Jak přežít poslední den pekla?

Autor: bk - 
7. srpna 2013
06:09

Vedro nemá slitování! Spalující žár slunce, saharský horký vzduch a azurové nebe můžou mít na svědomí až 100 českých životů denně! O jeden už připravily nejstaršího Čecha Karla Kašpárka (†107) z Náchoda. Podle jeho vnučky jej trápila právě současná horka!

Podle studie doc. MUDr. Bohumíra Kříže ze Státního zdravotního ústavu, když vlny veder vrcholí, zvyšuje se denní úmrtnost v Česku až o 30 %, což je zhruba 100 lidských životů za den. „Stres z horka vede k významně zvýšené celkové úmrtnosti na kardiovaskulární nemoci,“ shrnuje Kříž na závěr své práce. Podle něj výrazně zvýšenou úmrtnost provází vysoké teploty, malá oblačnost a poměrně silné proudění z jihu. Přesně taková výheň, jaká u nás panuje v těchto dnech!

Vedro nám vzalo nejstaršího Čecha!

V noci na pondělí zemřel nejstarší muž České republiky Karel Kašpárek (†107) z Náchoda. „Už byl unavený, byla navíc velká horka. Chtěl už umřít,“ popsala jeho vnučka Renata Bednaříková.

Z horka zuříme

Ačkoli mají slunné dny na naši psychiku dlouhodobě dobrý vliv, vedra nás mohou pořádně vynervovat, unavovat a zvýšit naši agresi. „To má pak za následek více dopravních nehod než v zimě, kdy jsou lidé na silnicích pozornější,“ vysvětluje psychiatr Ondřej Trojan. Vyšší agresivita a stres mají také vliv na nárůst násilných trestných činů.

Kdo horko špatně snáší?

Ohrožené skupiny jsou chronicky nemocní lidé (kardiaci nebo pacienti s dýchacími potížemi), senioři a malé děti. Více práce mají záchranáři ve městech, kde se horko snáší hůř. Zvyšuje se četnost mrtvic, dušnosti, infarktů a kolapsů.

Hodina po hodině

6:00   25 °C

Teploty jsou ještě na příjemných hodnotách. Fyzicky náročné práce jako úklid domácnosti pro dnes vynechejte. Neodkladné povinnosti jako zalévání květin nebo nákup udělejte ještě teď, než rtuť teploměru vyletí nahoru!

8:00    26 °C

I když žízeň necítíte, měli byste pít pravidelně a už od časného rána. „Senioři mají obecně zhoršený příjem tekutin, proto musejí dbát na jejich dostatek,“ vysvětluje uznávaný lékař Tomáš Zima. Málo tekutin může totiž způsobit srdeční či cévní slabost a zapříčinit infarkt či mrtvici.

9:00    27 °C

Je čas na krátkou procházku! Samozřejmě nikdo po vás nechce, abyste byli celý den zavření doma, ale na procházku okolo poledne, kdy slunce pálí nejvíc, zapomeňte. Často si někdo myslí, že to, co zvládl před pár lety, zvládne i nyní, jenže přecení své síly a v horku zkolabuje.

10:00    29 °C

Na sluníčku ještě dvě hodiny být můžete. Jen dávejte pozor na přechod z chladnějších klimatizovaných prostor ven. Rychlé změny teplot totiž mohou být pro člověka s podlomeným zdravím osudné.

12:00    32 °C

Nejvíce výjezdů záchranky připadá na nejteplejší hodiny dne, tedy okolo poledne, proto odpočívejte, zbytečně se nenamáhejte a už vůbec nechoďte na přímé sluníčko. „Nejlepší je držet se v chladnějším prostředí,“ doporučuje lékař.

13:00    35 °C

Vedle dostatečného přísunu tekutin nezapomeňte ani na jídlo. „Oběd by měl být opravdu lehký, ale dopřát si člověk může i něco slanějšího, protože pocením přes den ztrácíme hodně soli,“ uvádí Zima.

15:00    38 °C

I když je vedro úmorné, ať vás ani nenapadne zchladit se ledovou sprchou nebo bazénem! „To by hrozil srdeční kolaps, a to nejen u seniora, ale i u mladého člověka. Důležité je ochlazovat se postupně, ne nárazově,“ varuje doktor.

19:00    33 °C

Výheň už polevila a teploty začínají pozvolna klesat, proto je čas na další procházku. „Protože ve vedrech se doporučuje méně pohybu, krátké procházky si udělejte ráno nebo večer. Sníží se tím riziko trombózy,“ uvádí Zima.

22:00    28 °C

Ulehněte nejpozději do půlnoci. Tělo dostalo ve vedro pořádnou zátěž, a tak si potřebuje dostatečně odpočinout. Nezapomeňte si vyhřátou ložnici vyvětrat, pokud klimatizujete, přístroj na noc vypněte, abyste nenastydli.

Naposledy vedro?

Dnešním dnem extrémní výheň končí! Už zítra nás mají zchladit bouřky a v pátek má přijít výrazné ochlazení. „Extrémní vedra už se k nám nevrátí a místo toho budeme trvaleji pod vlivem chladnějšího západního proudění,“ předpovídá meteo rolog Martin Štros z Meteocentra. cz. Po 10. srpnu by teploty neměly výrazně šplhat nad 25 °C.

marie60 ( 7. srpna 2013 09:35 )

Kolem 3hodky mě probudila bouřka a zahradnický déšt´za který jsem však mooooc ráda. Dlouho však netrval ale i tak za něj sv Petrovi děkuji.

naidka ( 7. srpna 2013 08:49 )

Plesk vypátral i očité svědky tohoto vedra, dokonce se jmény. Viz fotogalerie.

andorea ( 7. srpna 2013 07:45 )

Jak poslední den pekla? Na Moravě má ten hnus pokračovat až do pátku včetně.

kopretinkaa183 ( 7. srpna 2013 06:57 )

Vždyť je krásně. K létu to snad patří. Kdyby jen pršelo, tak si bude každý stěžovat jak je hnusně. Jen ať to ještě peče, za chvíli přijde opět zima

Zobrazit celou diskusi