Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jaké bude počasí v srpnu? Tropy se vrací!

Vzduch ze Sahary zase rozžhaví Česko!
Vzduch ze Sahary zase rozžhaví Česko!  (Autor: archiv Blesku)
Autor: bk, lmk - 
2. srpna 2013
05:00

Tropy vrací úder! Ze Sahary k nám už zase vane horký vzduch! I když na začátku týdne napršelo, místy až 50 l/m2, Česko to rozhodně neosvěžilo a sucho pokračuje dál. O víkendu se teploty vyšplhají až k 35 °C!

Při pondělních srážkách spadlo okolo 30 l/m2 během jediné hodiny a místy spadlo až 50!

Stále sucho!

„Nejvíce pokropily bouřky oblast Liberecka. V Novém Městě pod Smrkem dokonce spadlo 110 l/m2,“ upozorňuje Martin Štros z Meteocentra.cz. Jenže voda z bouřek spadla tak rychle, že se téměř nestihla vsáknout do půdy. „Pár centimetrů pod povrchem je půda stejně suchá jako před bouřkami,“ doplňuje meteorolog.

Hrozí 40 °C!

A další srážky jsou v nedohlednu, protože na Česko udeří další vlna tropů! „Pokud vůbec něco naprší, tak půjde o přeháňky, které budou mít podobný dopad jako ty pondělní,“ doplňuje meteorolog. Už o víkendu by měly teploty vyšplhat k 35 °C a celý příští týden se rtuť teploměru udrží nad 30 °C. A v průběhu srpna může teplota vyšplhat až ke čtyřicítce!

Povodeň vs. současné sucho: Z dravých řek jsou říčky

Od červnových povodní utekly přesně dva měsíce a řeky, které se tehdy dravě dostávaly ze svých koryt a nic jim nestálo v cestě, mají teď až o 99 % míň vody! „Řekou Berounkou v Berouně protékalo ještě 3. června více než 800 metrů krychlových vody za sekundu. V pondělí hlásil tamní vodočet průtok jen lehce přes 8 kubíků. Za osm týdnů tak průtok klesl o 99 %,“ popisuje meteorolog Martin Štros. Například Lužnicí v Bechyni protéká nyní až 80x méně vody než začátkem června, Otavou, Sázavou a Vltavou až 60x méně a Labem v Ústí 25x.

Ryby se dusí!

Nejenže neustávající sucho působí požáry a zvyšuje účty za vodu zahrádkářům, ale také dusí ryby! Kvůli malým průtokům řek vodní živočichové lapají po kyslíku. Mnoho ryb se už udusilo v řece Dyji u obce Bulhary v Jihomoravském kraji. Sucho ohrožuje i vodní živočichy v Hloučeli pod Plumovskou přehradou v Olomouckém kraji. Ekologové a rybáři proto začali ryby či škeble říční přestěhovávat do bezpečnějších míst.