Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Šéf českých drah a milovník přepychu: Loučí se s půlmilionovým platem i postem ředitele!

Petr Žaluda je šéfem českých drah, který si potrpí na luxus. Vozí se třeba služebním Audi A8
Petr Žaluda je šéfem českých drah, který si potrpí na luxus. Vozí se třeba služebním Audi A8  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, sch - 
30. července 2013
22:24

Přežil osm ministrů, ten devátý, z úřednické vlády, mu ale možná zabil poslední hřebíček do pomyslné rakvičky. Šéf Českých drah a milovník luxusu Petr Žaluda, jehož jméno se objevilo i v souvislosti s kauzou Nagyová, končí v představenstvu státního podniku a loučí se i s půlmilionovým platem a postem ředitele! Nahradí ho bývalý šéf ČD Dalibor Zelený.

Podle informací Blesku utratil Petr Žaluda za poslední roky desítky milionů korun. Tenhle vrcholný státní manažer však má z čeho rozhazovat. Bere takřka půl milionu měsíčně. A je navíc zvyklý žít obklopený luxusem. V čele Českých drah si přitom pohoršil. "Přišel jsem z postu šéfa pojišťovny, kde jsem bral milion měsíčně," postěžoval si před časem na oko někdejší šéf společnosti Axa. A teď přijde i o ten svůj půlmilion!

Ve státním podniku ČD však našel další zlatý důl. Dál se mohl oblékat do drahého značkové oblečení, chodit na luxusní obědy za tisíce a vozit se služebním Audi A8 s nainstalovanými masážními sedačkami, či vlastním "bondovským" Astonem Martinem. Vedle toho si Žaluda našetřil i na řadu nemovitostí. Rodinný dům v Brně-Šlapanicích koupil již v roce 2003 za hotové, luxusní byt na Praze 6-Břevnově za 15,7 milionu korun si pořídil na částečnou hypotéku.

Je to tunelář a homosexuál, tvrdil odborář Dušek

V roce 2010 přitom Žaluda čelil tvrdé kritice, že je tunelář, který vyvádí peníze prostřednictvím spřízněných soukromých firem. Pustil se do ní předseda Svazu odborářů služeb a dopravy Jaromír Dušek. A navrch označil Žaludu za homosexuála, za což se později svérázně omluvil. "Omlouvám se, že jsem u člověka, který je nejneschopnějším ředitelem v historii železnice a který dokázal připravit český stát a daňové poplatníky o historicky nejvíce peněz, ... použil slůvko homosexuál. Zda skutečně je, či není homosexuál, nehodlám blíže zkoumat. Je to loupežník, tuneluje dráhy," tvrdil v březnu 2010 Dušek.

Golf s Janouškem a kontakty na Dalíka

O Žaludově konci v čele českých drah se přitom spekulovalo již několikrát. Třeba když se ministr dopravy Vít Bárta (VV) rozčílil po informaci, že Žaluda trávil dovolenou v Emirátech mj. společně s kmotrem Janouškem. I za ministra Pavla Dobeše vypadal Žaludův osud nahnutý. Podle Hospodářských novin totiž Nečasova vláda tehdy chtěla od moci odříznout lidi z okruhu Mirka Topolánka a lobbisty Marka Dalíka, kam se Žaluda také počítá. Ovlivňování státních zakázek ve prospěch lobbistů se však u Žaludy nikdy nepotvrdilo.

Žaludova role v kauze Nagyová

Žaludovo jméno se přitom nedávno objevilo i v souvislosti s odposlechy v kauze Jana Nagyová, kdy se měl účastnit domlouvání trafik pro exposlance ODS. Vyšetřování uplácení těchto poslanců prostřednictvím teplých místeček ve státních podnicích však narazilo na rozsudek Nejvyššího soudu, který trojici Tluchoř, Fuksa a Šnajdr vyňal kvůli poslanecké imunitě z dosahu orgánů činných v trestním řízení. Zda nakonec došlo k výslechu generálního ředitele ČD, není jasné.

Konec Žaludy, konec přepychu?

Žaldu přes všechny problémy uhájil pozici v čele ČD dodnes, kdy resortu dopravy velí Zdeněk Žák z Rusnokovy úřednické vlády. Pod jeho taktovkou se život Žaludy změnil ze dne na den. Dozorčí rada Českých drah odvolala celé čtyřčlenné představenstvo železniční firmy včetně jeho předsedy Petra Žaludy, který zároveň skončil jako šéf. Křeslo se pod ním prohýbalo údajně kvůli napjatému hospodaření Českých drah. "V roce 2008 byly ČD ve faktické insolvenci, nesmírně zastaralým vozidlovým parkem odrazovali zákazníky a měly chronicky ztrátový provoz," hájí se však Žaluda, který podnik vede právě od začátku roku 2008.

Žaludu nahradí bývalý šéf ČD Dalibor Zelený, který stanul zároveň v čele představenstva. Tam usedne také výkonný ředitel pro provoz a techniku ČD Daniel Kurucz a náměstek generálního ředitele ČD pro personální záležitosti Pavel Švagr.

andreslawicky ( 31. července 2013 10:49 )

Je veřejným tajemstvím že dostal nabídku na místo v chorvatském CARGU které bylo prodáno soukromému vlastníkovi možná se bude ČD-CARGO divit a ten ministr který ho nechal odvolat taky.Konkurence nikdy nespí a v takovém kšeftu jsou informace to hlavní a Žaluda nebyl na ČD měsíc ale takovou dobu že má ty čísla v malíčku a pro konkurenci to bude jen výhoda

andreslawicky ( 31. července 2013 10:33 )

Opravdu se může smát a v klidu si začít užívat jen v Zadaru má dům a jachtu větší nežli Janoušek k tomu podíl v několika firmách které vlastní solární panely na loukách po celé CZ.Další výhodou je že má kontakty které mu dávají možnost pracovat u konkurence

andreslawicky ( 31. července 2013 08:24 )

To určitě Žaludu položí když jen odstupné dostane 12.000.000 k tomu má kontakty všude a může vesele naskočit na dráhu lobisty

miroslav57 ( 31. července 2013 06:14 )

sám si určoval plat,tak to je ta země česká a pak si říkáte že jsme hrdi že jsme češi,já né já jsem zhnusenej že jsem čech kde se beztrestně krade at žije ods,top a další mafie

asiblazen ( 30. července 2013 23:33 )

od roku 2006 jezdim denně vlakem - a můžu říct,že to je kastrofen.kor rychlíky - v uvozovkách.za půl mega měs se chlemstat nestačí.v anglii jsem se projela hodněkrát tzv lokálkou,boží zážitek proti tomuto zde.takovejch žaludů máme bohužel ve státní sféře většinu.kwa když si vydělám 20000,-hrubýho,tak čistý je 15550,- a stát dostane 11250,-.každej můj nákup z mýho čistýho se daní 21% takže další 3000,- do***e.skore je - já 12500,- oni 14250,- cca dík že nechaj člověka přežít zm.rdi

Zobrazit celou diskusi