Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Hrdina vlakového neštěstí zachránil holčičku: Odnesl jsem ji z toho pekla!

Autor: INT, lm - 
27. července 2013
14:47

Hasič José Ramón Balina (48) se stal symbolem tragického železničního neštěstí ve Španělsku, při kterém zahynuly desítky lidí. Fotografie, na které odnáší zraněné dítě z místa nehody ihned obletěla celý svět.

Při každé tragédii se najde hrdina, jehož nesobecký čin pomáhá vylepšovat pohled na jinak nesmírně smutnou událost. Při středeční železniční nehodě, kdy ve velké rychlosti vykolejil vlak plný lidí, se jím nechteně stal hasič José Ramón Balina. Fotka, na které nese na rukou zraněné děvčátko, obletěla a dojala celý svět.

"Holčička plakala. Byla zraněná a ležela na kolejnici. Museli jsme ji z toho pekla dostat, přesně jako ostatní," řekl sám hasič pro španělský deník La Voz de Galicia. "Nikdy jsem nic podobného neviděl, hned jsme si uvědomili, že stojíme před obrovskou tragédií," popsal situaci po příjezdu.

José je ale skromný a za pravé hrdiny označil místní obyvatele. Ti totiž ještě před příjezdem záchranářů pomáhali zraněným cestujícím z trosek vlaku.

Strojvůdce překročil dvojnásobně povolenou rychlost

Rychlovlak Alvia státní železniční společnosti Renfe jel ve středu z Madridu do města Ferrol na severozápadě Španělska. Vykolejil v zatáčce jen několik minut před plánovaným příjezdem na nádraží v Santiagu de Compostela. Podle odhadů na místě více než dvojnásobně překročil povolenou rychlost. Osm vagónů sjelo z trati, některé narazily do betonových zábran, jiné se převrátily na náspu a začaly hořet.

Nehoda si kromě 78 mrtvých vyžádala i téměř dvě stovky zraněných: 94 z nich je stále v nemocnicích, z toho 30 v kritickém stavu.

tiang ( 28. července 2013 00:55 )

Prosim Vas aby Vasi redaktori uzivali spravne nazvy.Na zeleznici neexistuje pojem zatáčka je to vždy oblouk.Zatacka je nekde na okresni silnici a ne na zeleznici.Dale se chci vyjadrit k tomu,ze se strojvedouci pprohani po zeleznici jako po zavodni drahe.Neni to mozne hlidaji ho bezpecnostni systémy a jestli dava foto na internet tak jedine takove,ktere si muze dovolit neexistuje aby si jezdil jak chce.Dale se chci ohradit proti tvrzeni,ze na miste nestesti není prevyseni i při pouhem pohledu na trat je zrejme ze prevyseni tam je a navíc odhaduji polomer oblouku na R 500 metru tam byt musí jinak by tam nemohli jezdit vlaky 80 km rychlosti.K tomu nestesti tam něco selhalo bud clovek nebo technika,ale z vyjadreni spanelskych organu, alespoň ze zprav co uverejnili vyplyva to,ze zarizeni,ktere hlida rychlost vlaku na vysokorychlostnim useku nekde před timto mistem koncilo vlak musí sjet se specialni vysokorychlostni trate na normalni trat,aby se dostal na nadrazi a tam je jiné zarizeni,ktere hlida rychlost vlaku,ale bohužel toto zarizeni vyzaduje soucinost strojvedoucího a tam se asi stala nejaka chyba.

darina1 ( 27. července 2013 19:39 )

veronikapa.Ty jsi tam měla zdechnout .Také před mám můj obdiv,už jen to jak ten stres zvládají. a doma mají své rodiny.Jsou super

veronikaparmska ( 27. července 2013 16:49 )

Dobrý den, celý den. Všichni mluví o tom, že se objevila zajímavá možnost přivýdělku, skvělá i pro maturanty. Vydělávám si takto bez práce už nějaký čas a je to naprosto super. Miliony z toho sice nejsou, ale dokud to jde, tak jsem vděčná za každé přilepšení... Píše o tom na Peterblog.wz.sk

libor123 ( 27. července 2013 16:48 )

Takovýmto lidem kteří zachraňují životy jiných si musíme velice vážit. Vždyť nasazují i často svůj život. Patří jim všem můj obdiv a dík.

Zobrazit celou diskusi