Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Tunisu zabili politika! V Egyptě viní prezidenta ze spiknutí s teroristy

Autor: simao, ČTK - 
26. července 2013
14:26

Při pohledu na zprávy z těchto dvou zemí českému dovolenkáři zatrne - v Tunisku i Egyptě je tohle léto pořádně parné. V obou zemích vyrážejí lidé do ulic, i když z rozličných důvodů. Kvůli vraždě opozičního politika a kvůli svržení prezidenta. Mají se začít bát i turisté v letoviscích? Tunisko dnes zrušilo všechny letecké spoje.

Uklidňování, že turisté mohou být v klidu a mají se jen vyhýbat místům demonstrací, příliš nezabírá. Obrázky z Egypta a nyní již i Tuniska jsou alarmující.

Situace v Egyptě zůstává napjatá od svržení prezidenta Mursího, který byl navíc obviněn ze spolupráce s palestinským teroristickým hnutím Hamás. V Káhiře se proto opět sešli jeho zastánci i odpůrci, aby v ulicích vyjádřili, co si o tom myslí. Připravena zasáhnout je opět i armáda.

Prezident terorista?

O napojení Mursího a jeho Muslimského bratrstva na teroristy z Hamásu se přitom mluví již delší dobu. Mursí byl svržen a zadržen armádou 3. července a dosud ho drželi na neznámém místě. Vazba mu prý nyní byla prodloužena a chystají se další jeho výslechy.

Mursí se bude zodpovídat dokonce z údajného zapojení do útoků teroristů na policejní stanice a věznice v roce 2011 a podílu na únosech a zabití policejních důstojníků! Jeho zastánci to považují za směšné. Obvinění proti Mursímu prý vypadají jako "msta bývalého (Mubarakova) režimu, který se vrací k moci," řekl mluvčí bratrstva.

Tunisko: Stávka zasáhla i letiště

To v Tunisku houstne atmosféra z jiného důvodu - kvůli vraždě opozičního poslance Muhammada Brahmího, kterého neznámí útočníci zastřeli ve čtvrtek před jeho domem. Lidé drží smutek, zároveň však odbory na dnešek svolaly stávku, která ochromila vládní úřady, dopravu i obchod. Zrušeny dnes byly dokonce i všechny letecké spoje do Tunisu. Odkloněny byly do Monastiru, který leží mezi letovisky Sousse a Hammamet.

Mého tátu zabila islamistická vláda

A v Tunisku se očekávají další demonstrace. Zvlášť, když je vražda přičítána vládní islamistické straně. "Otce zabila Strana obnovy," tvrdí nyní Brahmího dcera Balkis. Jde přitom o druhou letošní oběť z řad opozice islamistů - v únoru byl zastřelen Šukrí Bilajd, což způsobilo dokonce pád vlády. Obavy, že i v Tunisku dojde k podobnému politickému chaosu, jaký zachvátil Egypt, se jeví jako oprávněné.

Bezpečná letoviska?

Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur je v Tunisku nyní odhadem kolem 8000 českých turistů. V turistických lokalitách však prý panuje klid, jsou prý dostatečně vzdálené od hlavního města. Mezi rozvášněné davy však není radno podnikat fakultativní výlety, které stejně cestovky ruší. Ale ani cestu na vlastní pěst.

rumovapalice ( 26. července 2013 19:10 )

tak pojď s náma mr.downe, veď nás a my tě pak zvolíme prezidentem, už jsme tu měli dost blbejch prezidentů, ale takovýho vola jako seš ty tak toho sme tu ještě neměli

zaviracispendlik ( 26. července 2013 15:17 )

nejezdím tam, protože jsme už byli v Africe několikrát a vůbec už nás neláká

mototo ( 26. července 2013 14:31 )

Čtenáři Blesku stejně nikam nejezdí, protože patří k nejnižším společenským vrstvám, takže na dovolenou nemají

Zobrazit celou diskusi