Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi vraždili nosorožce: Znetvořili rohy za 100 milionů

Pytláci z Čech vraždili nosorožce - ilustrační foto
Pytláci z Čech vraždili nosorožce - ilustrační foto  (Autor: Jana Ulrichová)
Autor: ČTK, šim - 
23. července 2013
13:25

Bestialita, nebo exotická zábava? 24 odstřelených nosorožců mají na svědomí čeští lovci, kteří byli najímáni organizovaným gangem. Zvířatům pak uřezali rohy, které mají hodnotu 100 milionů korun.

Na asijském černém trhu mají rohy zvířat neuvěřitelnou hodnotu. Poptávka po nich je zejména v Číně a ve Vietnamu, kde si zákazníci myslí, že mají léčivé účinky. Tradiční čínská medicína uvádí, že pomáhají téměř na vše, počínaje tyfem, přes horečku, artritidu až po vyhánění zlých duchů. Nosorožci se proto často stávají terčem pytláků, kterým však tým českých policistů překazil všechny plány.

Česká policie rozprášila mezinárodní gang, který z JAR nelegálně dovážel rohy přísně chráněného nosorožce tuponosého. Celníci zajistili spolu s Českou inspekcí životního prostředí celkem 24 nelegálně získaných trofejí za 100 milionů korun.  Obviněno je celkem 16 lidí, 15 z nich je ve vazbě. Všem hrozí až osmileté vězení.

Do ČR a dalších států byly rohy dováženy jako trofeje, následně prý byly distribuovány do Asie, kde jsou velmi cenným obchodním artiklem na černém trhu. Užívají se totiž pro tradiční asijskou medicínu.

Hlavní organizátoři podle policie zajišťovali lovecké výpravy, najímali si lovce z Čech a zařizovali potřebná povolení v Jihoafrické republice. "Systém spočíval v tom, že každému lovci byl na tamní farmě umožněn odstřel jednoho kusu nosorožce. Takový úlovek je totiž v JAR trofejí pro lovce, který si jej následně může vyvézt jako osobní majetek pro nekomerční účely," vysvětlil Aleš Hrubý z celní správy.

Policie se k národnostem členů skupiny nechtěla vyjadřovat, mezi zadrženými jsou však prý i samotní organizátoři trestné činnosti. "Především je třeba zdůraznit, jak obrovský husarský kousek se povedl České republice tím, že zajistila tak obrovské množství rohoviny," prohlásil šéf zoo ve Dvoře Králové Přemysl Rabas. Podle něho v posledních letech v Africe výrazně narůstá počet případů pytláctví.

itartas ( 24. července 2013 13:32 )

oliiiii3 ( 24. července 2013 10:41 )

Tak ted uriznete tem blbecku jejich rohy , co maji mezi nohama.

itartas ( 23. července 2013 15:28 )

Co na to říci, blbost je věčná!

bersimalinecka ( 23. července 2013 15:25 )

jenomže tyhle chytili ale spousta dalších v tom pokračuje to je jako s drogami

bersimalinecka ( 23. července 2013 15:24 )

jeřžíši,mě je z těhle asiatů na grc.Trhy mají plné zavěšených pozabíjených stažených psů(anebo je mají nacpané ještě v klecích a na požádání je kupujícímu zabijí.Mrtvá drůbež plná much.Medvědům chovaných v kleci odebírají za živa žluč kvůli její léčivé schopnosti.Číňani nechali po světe kolovat video jak si jelen pochutnává na pivu ale jaksi zapoměli zaretušovat že je přivázaný lanem ke sloupu a určitě ho nechali vyžíznit...Nesnáším když někdo týrá staré lidi děti a když jsou zvířata zabíjená zvlášť krutým způsobem.Já vím prase na pekáči nebo kuře na rožni je také zabité ale to je jiná kapitola....

Zobrazit celou diskusi