Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Krvavá noc v Egyptě: 30 mrtvých a tisíce zraněných

Autor: ČTK, geo - 
6. července 2013
14:13

Muslimské bratrstvo se odmítá smířit se sesazením prezidenta Mursího, proti kterému demonstrovaly v ulicích miliony lidí. Pátek islamisté vyhlásili za Den odmítnutí a po hlavní modlitbě se vydali do ulic. Desetitisícový dav se střetl s demonstranty opačného tábora a ulice Káhiry se proměnily doslova ve válečnou zónu.

Nepokoje zachvátily mnoho míst v Egyptě, kromě hlavního města Káhiry i Alexandrii a sever Sinajského poloostrova. Nejvíce mrtvých, dvanáct, hlásí Alexandrie. Armáda, která sesadila Mursího a drží ho v domácím vězení, prohlásila, že Egypťané mají právo na pokojné protesty a nebude proti nim zasahovat. Přesto v ulicích kromě obvyklého kamení létaly vzduchem i Molotovovy koktejly a na několika místech byla hlášena palba z automatických zbraní. Armáda pro jistotu nasadila tanky i vrtulníky.

Mursí se před rokem stal prvním demokraticky zvoleným prezidentem Egypta. Od počátku jeho vlády panovaly obavy, zejména z jeho spojení s Muslimským bratrstvem, které prosazuje státní zřízení podle islámu a práva šaría. Obavy se potvrdily a od minulého týdne proti Mursímu protestovaly miliony Egypťanů. Muslimské bratrstvo považuje Mursího stále za legitimní hlavu státu a chce ho  dosadit zpět do čela země. 

Je to válka armády proti víře

Za vyhlášení války své víře označila sesazení egyptského prezidenta Muhammada Mursího nová islamistická skupina v Egyptě. Jmenuje se Ansar aš-Šaría v Egyptě (Ochránci islámského práva šaría v Egyptě) a varuje, že bude právo šaría prosazovat násilnou cestou. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Varování skupiny na internetovém fóru pro radikály na egyptském Sinajském poloostrově zachytilo v pátek středisko pro sledování webů islamistických radikálů. Egyptská skupina uvedla, že bude shromažďovat zbraně a zahájí výcvik svých členů.

smrk ( 6. července 2013 19:19 )

O kikosich přeci jen slušně né, ale bilej tam vždy i s jmenování i s adresou.

Zobrazit celou diskusi