Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

V Egyptě svrhli prezidenta: Při nepokojích zemřelo 14 lidí!

Autor: shp, ČTK - 
4. července 2013
07:38

Egyptský prezident Muhammad Mursí byl svržen! Střety mezi jeho odpůrci a zastánci si však v zemi zmítané nepokoji vyžádala nejméně 14 mrtvých. Desítky dalších lidí jsou zraněny.

Egyptské bezpečnostní síly zatkly některé vedoucí představitele Mursího Muslimského bratrstva a samotný Mursí je údajně spolu se svým týmem zadržován úřady v jedné z armádních budov. List Al-Ahrám uvedl, že byly vydány zatykače na 300 členů Muslimského bratrstva.

Zavírají TV stanice

Úřady zavřely tři islamistické televizní stanice, včetně jednoho kanálu provozovaného Muslimským bratrstvem. Bezpečnostní síly rovněž vtrhly do kanceláří egyptského zpravodajského kanálu televize Al-Džazíra a zadržely minimálně pět jeho zaměstnanců, z nichž čtyři byli později propuštěni. Kanálu bylo zabráněno vysílat záběry z demonstrace na podporu Mursího v severní části Káhiry.

Ukončili vládu islamistů

„Znepokojují nás zprávy, že úřady zastavují televizní přenosy na základě politických hledisek,“ uvedl jeden z představitelů Komise na ochranu novinářů sídlící v New Yorku. „Vyzýváme armádu, aby v tomto klíčovém okamžiku nepřipravovala Egypťany o zdroje informací,“ dodal. Egyptská armáda ve středu ukončila roční vládu islamistů, která destabilizovala zemi a vyvolávala stále silnější odpor opozice.

Mursí zklamal

Ministr obrany Abdal Fatah Sisi ve večerním projevu oznámil, že prezident Mursí nenaplnil očekávání národa a byl zbaven funkce. Funkce hlavy státu přechází dočasně na předsedu ústavního soudu Adlího Mansúra. Exekutivní pravomoci převezme prozatímní vláda.

sores ( 4. července 2013 10:55 )

 Osobně jim fandím, mají v mentalitě nebát se, je to odvážný národ, ne jako češi kteří držkují doma u televize. Politikové musí dodržet co naslibovali, jsou tu pro nás a ne my pro ně, jinak pryč s nima.

scaramonte ( 4. července 2013 10:41 )

Bohudík pokračuje vyšetřování vládních gaunerů snad, ne?!? Pokud teda nejsi jejich poskoč ...

lpitriska ( 4. července 2013 08:55 )

lunatic ( 4. července 2013 08:44 )

V Egyptě ANO ... u nás,bohužel,pokračuje HOSPIC

nofar ( 4. července 2013 07:45 )

velmi spravne. At se islamiste smazi v pekle.

Zobrazit celou diskusi