Žena, která odhalila skandál s antibiotiky v mase: Jedy z Polska nejdou poznat!
Novinářka Edyta Krześniak (38). Většina Polska ji má za hrdinku, která se nebála odhalit velký skandál s antibiotiky v mase. Zbytek ji nenávidí, protože upozornila na jejich otřesné praktiky.
Tedy ti zemědělci, kteří s podporou veterinářů cpou do hospodářských zvířat koňské dávky antibiotik. A maso s rakovinotvornými látkami se podle všeho dostává i do Česka. Edyta Krześniak, která v televizi TVN24 mafiánské spolčení odkryla, poskytla Blesku rozhovor.
Jaký byl impuls pro natočení vaší reportáže?
„Před několika roky jsem dělala reportáž o polských kuřatech. A došla jsem k jedinému výsledku: nejdůležitější je to, čím jsou kuřata krmena. Věnovala jsem se »osudu polského kuřete« a (bohužel) jsem se dostala na stopu farmaceutických látek, které byly podávány nejenom kuřatům, ale i jiným hospodářským zvířatům. Natáčela jsem to jako televizní reportáž, ale její realizace byla velmi obtížná. Oslovení, jen co se dověděli, jaké bude téma rozhovoru, přede mnou utíkali, najednou mi nebrali telefony a začali se přede mnou schovávat. Někteří se mne pokoušeli navést na jinou stopu, dokonce na jiná témata. Nakonec se mi ale podařilo přesvědčit několik osob, které mi pomohly!“
Co vás při práci na ní nejvíce šokovalo?
„Největším, ale tím pádem také nejhorším objevem, bylo, že se v chovu krůt hojně používá metronidazol. Ten je zakázaný jako krmení pro drůbež, která je určená na porážku, ale povolený pro ptactvo okrasné. A krůty byly v Polsku vždy považovány za »ušlechtilé« maso.“
Snědla byste po zkušenostech polské maso?
„Nechci se stát součástí propagandy a nechci hrotit volbu, jestli jíst maso, na ano – ne. Myslím, že celá ta kauza křivdí těm poctivým zemědělcům, protože i takoví přece v Polsku jsou. Ne všichni přikrmují zvířata antibiotiky nebo farmaceutiky z ilegálních zdrojů. Problém je pouze v tom, že nejde na první pohled tvrdit: to je dobré maso, a to zlé. Já jsem se zaměřila na patologickou stránku věci a myslím, že o tom nelze mlčet. Není možné kauzu zametat pod koberec, protože to by ve svém konečném důsledku znamenalo pokles prodeje masa, velké ztráty chovatelů a státu. Fungovalo by to jako bomba se zpožděnou roznětkou.“
Tak to jseš vedle. K věcem z pekárny je u cenovky přiložené přesné složení mimo jiné kvůli případným alergenům, u místních cukrářských výrobků taktéž. Vzhledem k tomu, že na sebe konkurence posílá občas kontrolu, nevyplatí se nikomu lživá informace, dojeli by na to. Chovatele hovězího znám osobně, jejich farmu jsem si párkrát prošla, kam se na ní v úrovni hrabou velkochovy. S ostatním je to to samé. Každý se tu zná s každým a nic se tu neutají. Pokud nevidíš rozdíl mezi nadnárodními řetězci a soukromými malými obchody, tak to bude chyba někde na tvé straně. 99% lidí možná tak nepozná šmejdy ve velkoměstě, ale na vesnici stále vládne zdravý selský rozum a každý tu něco chová či choval, pěstuje či pěstoval, ví jak kvalita vypadá a chutná, nedá se vážně opít rohlíkem. Na nějaké "trendy" si hrajou tak pražský "inteligenti" , tady ne, tady se používá rozum a zkušenost.