Chcete se vyvarovat masa z Polska? Šanci máte jen u hovězího
Vyhnout se nebezpečí z antibiotiky nacpaného masa je téměř nemožné. Jen panika z nemoci šílených krav dala hovězímu masu »rodné číslo«, které udává, odkud poražený skot pochází. Drůbeží ani vepřové maso tento údaj nemají.
Jistotu, odkud pochází váš kuřecí řízek nebo vepřová krkovička, etiketa na výrobku nedává. Musí zde být uveden jen distributor, a ten se nutně se zemí původu drůbeže nebo vepříka shodovat nemusí! Lehce se tak může stát, že sice distributor bude český, ale zvířata se narodila a byla poražena v úplně jiné zemi.
Jak v Česku jíst česky?
Těžko. Když jdete na nákup, nesmíte si zapomenout brýle a studovat etikety. „Poradil bych, aby lidé kupovali ty výrobky, se kterými jsou dlouhodobě spokojení,“ říká mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva a dodává: „Země původu je na obalu povinný údaj jen tehdy, pokud by byl spotřebitel uveden v omyl. Například pokud by si spotřebitel kupoval francouzské oplatky a byly by vyrobeny v Maďarsku. Pokud si však koupí jen oplatky, země původu se uvádět nemusí.“
Hovězí má svoje jméno
Na etiketě hovězího masa je uvedeno referenční číslo a je to údaj, který je povinný. „Na jeho základě mohou inspektoři zmapovat celou trasu masa až ke konkrétnímu zvířeti,“ uvedl Pavel Kopřiva.
Best Farm špekáčky je hnus proti špekáčkům od řezníka. Maso viděly tak jedině z rychlíku, samá chemie, co jim dává barvu a chuť
Navíc řezník mívá více druhů špekáčků - na opékání, na utopence,.. - stačí se zeptat a koupit si ty správné.