Chcete se vyvarovat masa z Polska? Šanci máte jen u hovězího

Autor: rum, mokk - 
26. června 2013
05:44

Vyhnout se nebezpečí z antibiotiky nacpaného masa je téměř nemožné. Jen panika z nemoci šílených krav dala hovězímu masu »rodné číslo«, které udává, odkud poražený skot pochází.  Drůbeží ani vepřové maso tento údaj nemají.

Jistotu, odkud pochází váš kuřecí řízek nebo vepřová krkovička, etiketa na výrobku nedává. Musí zde být uveden jen distributor, a ten se nutně se zemí původu drůbeže nebo vepříka shodovat nemusí! Lehce se tak může stát, že sice distributor bude český, ale zvířata se narodila a byla poražena v úplně jiné zemi.

Jak v Česku jíst česky?

Těžko. Když jdete na nákup, nesmíte si zapomenout brýle a studovat etikety. „Poradil bych, aby lidé kupovali ty výrobky, se kterými jsou dlouhodobě spokojení,“ říká mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva a dodává: „Země původu je na obalu povinný údaj jen tehdy, pokud by byl spotřebitel uveden v omyl. Například pokud by si spotřebitel kupoval francouzské oplatky a byly by vyrobeny v Maďarsku. Pokud si však koupí jen oplatky, země původu se uvádět nemusí.“

Hovězí má svoje jméno

Na etiketě hovězího masa je uvedeno referenční číslo a je to údaj, který je povinný. „Na jeho základě mohou inspektoři zmapovat celou trasu masa až ke konkrétnímu zvířeti,“ uvedl Pavel Kopřiva.

blooroses ( 26. června 2013 17:16 )

Best Farm špekáčky je hnus proti špekáčkům od řezníka. Maso viděly tak jedině z rychlíku, samá chemie, co jim dává barvu a chuť Navíc řezník mívá více druhů špekáčků - na opékání, na utopence,.. - stačí se zeptat a koupit si ty správné.

blooroses ( 26. června 2013 17:11 )

Českou výrobu masa a uzenin zlikvidovali z velké části sami zákazníci nezájmem o kvalitní české maso a kupováním levnějších jedovatých šmejdů. Navíc mnohdy nejde ani o nižší cenu. Někdy je srovnatelná, někdy dokonce vyšší, ale ty šmejdy jsou po ruce v supermarketech, takže jde dost i o lenost oběhnout pár krámků s kvalitním zbožím a místo toho se kupujou šmejdy co jsou hezky pohromadě naservírované

blooroses ( 26. června 2013 17:06 )

blooroses ( 26. června 2013 17:06 )

Kupuji maso bez etiket, čerstvé u řezníka. Balené nikdy. Kuřata a drůbež jsou z místní farmy, vepřové to má k nám z chovu a porážky 5km, hovězí 3km. Řezník si to sám bourá. Kvalitou i chutí 10x lepší než kterékoliv balené maso odkudkoliv. Potkat se u solidního řezníka s masem z Polska skutečně nehrozí.

hohoho ( 26. června 2013 09:38 )

Opakovaně je mnohými přispěvateli zdůrazňována chuť polských potravin. Ale vždyť to může být právě kámen úrazu, respektive potíž pro zdraví. Mega množství ochucovadel, emulgátorů, maltodextrinu, glutamátu. Není problém vzít nekbvalitní maso a za pomoci těchto éček z něj udělat "výborný" salám. Lidé jsou navyklí na výrazné chutě, sůl a pak takové výrobky chválí. Umění je udělat dobrou potravinu bez tohoto, ale k to jde jen opravdu z kvalitní suroviny. Tak se zamyslete, proč asi je něco výrazně ochucené, tudíž i chutné? Aby se přebila nejakost původní suroviny.

Zobrazit celou diskusi