Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rudé peklo v ČR: Teploměry praskají, teploty sahají k 34 stupňům

Autor: ČTK, psch - 
18. června 2013
13:17

Rudá mapa České republiky mluví za vše. Zatímco před dvěma týdny Česko atakovala voda, nyní ji vehementně střídá prudké sluníčko. Rtuť v teploměrech šplhá až k 34 stupňům Celsia, meteorologové varují před přehřátím a dehydratací.

Takže pravidla pro následující dny jsou jasná. Před vyjitím na slunce se namazat – a nikoliv alkoholem, nýbrž krémem – a to souvisí i s pitným režimem, než pivo na sluníčku, raději vodu ve stínu.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zvýšil v Jihočeském a Plzeňském kraji stupeň nebezpečí z nízkého na vysoký, tropická vedra budou pravděpodobně atakovat teplotní rekordy.

"V teplém vzduchu se budou v odpoledních a večerních hodinách od úterý do čtvrtka jen ojediněle vytvářet silnější bouřky, doprovázené krupobitím, přívalovými srážkami a nárazy větru. Vyšší pravděpodobnost výskytu bouřek je v horských oblastech. Více bouřek očekáváme až při přechodu fronty v noci ze čtvrtka na pátek," uvedl ústav.

Teplota atakuje hranici 34 stupňů Teplota atakuje hranici 34 stupňů | ČHMÚ

Teplotní rekordy padaly už v pondělí. Nejvyšší teplota byla v Nedrahovicích-Rudolci na Příbramsku, kde naměřili 32,9 stupně.

Pozor na slunce

Meteorologové varují před pobytem venku, lidé by neměli chodit na slunce hlavně v poledních a odpoledních hodinách. Měli by také používat krémy s vysokým ochranným faktorem, pokrývku hlavy a brýle. Až do středy má být kvůli zeslabené ozonové vrstvě zvýšeno škodlivé UV záření až o 20 procent.

Už v pátek se má prudce ochladit, bude 20 až 25 stupňů a deštivo.

Horko v Česku Horko v Česku | ČHMÚ

naidka ( 18. června 2013 19:50 )

nevím, jestli vaše nadšení sdílejí třeba senioři, malé děti nebo lidi v panelácích. Pro někoho je příjemné teplo 25 stupňů, pro někoho 35 stupňů, holt, lidi jsou různí.

monicakmonca ( 18. června 2013 19:41 )

Zdarec. Mám pro Vás tip, je to unikátní finta, jak snadno vydělat peníze - jak pro ženy, tak pro pány Vydělávám si takto bez práce už nějaký čas a penízky přibývají!! Do práce chodit sice nepřestanu, nicméně když to jde, tak jsem vděčná za každé přilepšení!! Píše o tom na Petrblog.wz.sk

Uživatel_5667082 ( 18. června 2013 19:35 )

Jo přesně tak!!!

blekyn2012 ( 18. června 2013 17:21 )

eillenn: v redakci jsou h.o.v.a.d.a...

blekyn2012 ( 18. června 2013 17:20 )

Buďte rádi za sluníčko, azurové nebe a krásné letní teploty! Nevím, co byste víc chtěli - z.a.s.r.a.n.á šedivá zima trvala 6 měsíců, jaro bylo extrémně krátké (vše rozkvetlo za 6 dní), teploty v květnu byly extrémně nízké (+10C), pak extrémně ch.c.a.l.o a byly povodně - nic z toho se redaktorům Blesku nelíbilo. A teď, když konečně přišlo léto a extrémně vysoké teploty, zase je to špatně . N.e.p.o.s.r.a.l.i jste se v tý redakci už??? Tohle počasí miluju a jen ať je teplo a slunce co nejdýl - než se nadějete, bude tady zase podzim a hnusná dlouhá zima... Tak si to užívejte, lidi !!!

Zobrazit celou diskusi