Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hudeček brzy primátorem Prahy? Čeká se už jen na souhlas ČSSD

Tomáš Hudeček rázně nakročil do křesla primátora Prahy
Tomáš Hudeček rázně nakročil do křesla primátora Prahy  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
17. června 2013
22:49

To, o čem se nahlas spekulovalo, se podle všeho stane pravdou. Po "odeesácích" Bémovi a Svobodovi povede Prahu současný zastupující primátor Tomáš Hudeček. Pro favorita TOP 09 by měli zvednout ruku i radní z ČSSD.

Pražští zastupitelé z ČSSD to na konci minulého týdne schytali od někdejšího lídra sociální demokracie Jiřího Paroubka. Kvůli tomu, že se "paktují" s TOP 09, i když v celostátním měřítku chtějí právě vládu pravice svrhnout.

Jenže Paroubkova slova si radní patrně k srdci nevzali. A novým primátorem Prahy by se měl i díky podpoře z řad ČSSD stát Tomáš Hudeček z TOP 09. Topka se dnes totiž dohodla na obsazení jedenáctičlenné rady hlavního města. Vedle Hudečka zasednou jeho zástupci Václav Novotný a dosavadní šéf zastupitelského klubu TOP 09 Jiří Vávra.

Novinářům to oznámil právě Hudeček. Personální obsazení TOP 09 představí na úterním jednání zástupcům ČSSD, s kterými vyjednává podporu pro svou menšinovou radu. Ze strany sociálních demokratů se však očekává souhlas. "Byli zvoleni v podstatě lidé, kteří těm gescím rozumějí, a většina i zůstala na místech radních," odůvodnil personální výběr Tomáš Hudeček.

Nově v jednobarevné radě usednou zastupitel Jiří Pařízek, Ludmila Štvánová, Jan Vašíček a Jiří Nouza. Na místech takzvaných gesčních náměstků, kteří budou mít na starosti vždy jednu tematickou oblast.

Sekci územního rozvoje a veřejného prostoru povede sám Hudeček, kulturu a sociální oblast dostane na starost Václav Novotný a hospodářsko-finanční oblast Jiří Vávra. "To by měli být tři šéfové gescí, a tedy jakési hlavní osoby, které by měly sdružovat pod sebou ostatní radní," vysvětlil Hudeček.

Koalice TOP 09 a ODS přitom skončila zhruba před třemi týdny. Zastupitelstvo odvolalo primátora Bohuslava Svobodu (ODS), skončili i zbylí radní za ODS. Občanská demokracie, která vládla Praze 22 let, tak skončila v opozici.

itartas ( 18. června 2013 13:38 )

Socialisti ruku v ruce s TOP09. Takže nám obsazují místa komunistické živly. A Schwarzenberg se spojí třeba s ďáblem, jenom aby tuto zem naprosto zlikvidoval.Není to až tak důležité, blíží se i volby do EU parlamentu a tam se v žádném případě Klaus nesmí dostat, jinak bude po EU jak po žabě a to by Schwarzenberga stálo tak toužebně očekávané prolomení Benešových dekretů a tím i restituce po Orlické větvi. Rakouské už shrábl, teď ještě ten zbytek, těch několik set miliard.No tak musíte pochopit, že on už nemůže čekat má svůj věk a je potřeba konat. Viďte pane Kubice, copak vám slíbili?

hofihofi ( 18. června 2013 02:43 )

Ti primatori se stridaji, jako když Bata seka cvicky.

Zobrazit celou diskusi