Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Obří exploze v americké chemičce: Nejméně jeden mrtvý!

Autor: ČTK, shp - 
13. června 2013
23:36

Mohutná exploze, která dnes otřásla chemičkou Williams Olefins v americkém státě Louisiana, a následný požár zabily jednoho člověka. Dalších 73 osob je zraněno.

Oznámil to dnes guvernér státu Bobby Jindal. Předchozí bilance činila 33 zraněných. Závod leží u města Geismar na řece Mississippi, asi 100 kilometrů od New Orleansu. Exploze zahřměla přibližně v devět hodin místního času, kdy v továrně pracovalo asi šest stovek zaměstnanců. Záběry z místa ukázaly plameny a oblaka hustého černého dýmu. Zhruba o hodinu později hasiči ohlásili likvidaci požáru.

Zákaz vycházení

Podle úřadů se do ovzduší nedostaly žádné "krajně nebezpečné" látky, ani první testy nenaměřily nebezpečnou úroveň zplodin z výbuchu a požáru. Guvernér ale řekl, že preventivní opatření budou pokračovat. Lidé v okolí tří kilometrů od továrny byli podle televize WAFB vyzváni, aby zavřeli okna a vypnuli klimatizaci. Hrozilo totiž, že se nadýchají kouře. Zůstat mají doma, i když první testy podle mluvčí úřadu na ochranu životního prostředí Jean Kellyové nepotvrdily přítomnost toxických látek.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi