Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Exkluzivní reportáž přímo z místa texaské tragédie: Český West se zvedá z popela...

Autor: Jiří Uhlíř - 
20. dubna 2013
07:10

West – městečko, ve kterém žijí potomci českých přistěhovalců. A na svůj původ jsou velice hrdí. Ve středu večer v texaském městě vybuchla místní továrna na hnojiva. Obrovský výbuch zdevastoval přilehlé domy, zabil až 15 lidí, evidovalo se 179 zraněných a až patnáct mrtvých. Všechno nejspíše způsobila technická závada. Sport se do Westu, který leží 130 kilometrů od Dallasu, vypravil.

U dálnice jsou obchody a restaurace. Na jedné ceduli je česká vlajka a v něm znak výrobce aut. I kdybyste tu projížděli pouze po dálnici, na první pohled je patrné, že tu žijí „Češi.“ Tak například nápis – Typical Czech Bakery. Ve zdejší pekárně jsou vyhlášené chutné koláčky. Nyní zde ale panuje chaos, obchody nefungují. Slézají se do nich místní, hledají útočiště.

Novináři mají útočiště v kravíně v menším statku. Sedíte v hospodě a do toho kousíček od vás bučí krávy, všude specifický zápach. Kolem pobíhají honáci s klobouky. A těch televizních štábů… Pod střechou vedle stáje je provizorní tiskové středisko, kolem desítky kamer. V místní televizi jede nepřetržité zpravodajství. „Nepamatuji si, že by se tady stal někdy takový humbuk,“ přiznal novinář Rick Jervis z USA Today.

Všichni se hned rozzáří, když prozradíte, že jste z České republiky. „Z Prahy? Tam jsem byl tři roky, ve Vinohradech,“ dodal Jervis a sypal ze sebe fráze: „Dobry den. Jak se mate.“ A jestli tu ovládá někdo český jazyk plynule? „To opravdu nevím, nikdo takový tu zřejmě není,“ podotkl Jervis. Informací kolem výbuchu, který se stal ve středu večer místního času, moc není. Novináři se všechno dozvídají od místních policistů. „Ale lidi jsou tam pořád zavalení,“ věděl Jervis.

Video  V městečku jsou domy poničené i daleko od výbuchu  - Jiří Uhlíř
Video se připravuje ...

Policajt Klecka

„Jak se máš? Ahoj,“ směje se místní policajt Klecka. A pak přejde do angličtiny. „My všichni jsme tu Češi. Ale nedoporučuji vám někam jezdit, jsou tam zátarasy, do města se nesmí. Pořád hrozí, že továrna může vybuchnout,“ dodal policajt. Navíc panují obavy, že je v ovzduší čpavek. Sport se však do přilehlá městečka vydal.

Zdevastovaná továrna je na kraji Westu. K jednomu z výbuchů nepustí nikoho police, zátarasy jsou postavené asi půl kilometru předtím. „Na konci té silnice se to stalo. Víc vám ale k tomu říci nemohu, nemám v popisu práce mluvit s médii,“ vysvětluje striktně policajtka. Lidé vycházejí z kostelu, kde mají útočiště. Výbuch totiž zcela zničil několik budov. V jednom místním centru je erární kuchyňka a sklad oblečení, pro které si běžně někdo chodí. Novináře tam však nepustí.

Video  Nápis na restauraci "Vítáme Vás" a dvouocasý lvi mluví jasně.  - Jiří Uhlíř
Video se připravuje ...

Ve městě na ulicích ležely střepy, jedna postarší žena je včera odpoledne zametala. Patrné byly také díry v domech. To všechno se nacházelo asi kilometr od výbuchu. Obchody byly zavřené, většina restaurací ale ne. Na jedné z nich byl nápis: Vítáme vás. Šlo o hamburgránu. „Jste Češi, výborně,“ smál se výčepní. Česká jídla? Zapomeňte. Pouze hamburgery a velké sklenice s colou. Nic jiného.

V restauraci byla zapnutá televize, v něm živé zpravodajství. Na ulicích bylo spoustu televizních štábů, točili živé vstupy. Na kameru ale z místních moc lidí mluvit nechtělo, skoro vůbec.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vi3ol ( 20. dubna 2013 15:01 )

"Odplata z neznalosti" za Boston

majojo ( 20. dubna 2013 14:18 )

Fakt hrůza. Jeden den výbuch a druhý den se probudí jako občané České republiky.... to je fakt na mašli.

rudyptak48 ( 20. dubna 2013 13:42 )

Myslíš tu bradavici s kozím úsměvem? Připadá mi jako přežvýkavec. Chvíli čeká až se ji vrátí sousto, pak jej pomalu přežvýká a polkne. Tak to dělají naše kravičky po pastvě, aniž by věděly co vlastně dělají.

zadnice ( 20. dubna 2013 13:28 )

Nejlepší celodenní zážitky jsou poslouchat na ČT 24 Kroužkovou, Takáče a tu další hubenou kozu jak pokládají různým "odborníkům" "zasvěcené" otázky a vlastně nic nevědí o situaci ani místě, ale melou a melou!!!

karel128 ( 20. dubna 2013 09:58 )

Co tady vy vypatlaní úplatní inkousti pořád píšete,že v tom Westu "vybouchla továrna na hnojiva" ,když vás již několikrát místní Westští obyvatelé českého původu opravovali/informovali ty naše chytrá media! /že nevybuchla žádná továrna,ale jen sklad hnojiva!!! A to je snad sakra rozdíl !!,že ??! To by jste měli vědět i vy !!!

Zobrazit celou diskusi