Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Střílel na Klause airsoftovou pistolí: Dostal podmínku

Autor: ljš, ČTK - 
6. června 2013
10:23

Sedmkrát v Chrastavě vystřelil na tehdejšího prezidenta Klause a teď za to stanul před soudem. Pavel Vondrouš u soudu podrobně popsal přípravy na útok a vysvětlil, proč použil zrovna airsoftovou pistoli. Házení vajec by prý byla nuda. Za svůj "atentát" dostal jen podmínku.

Okresní soud v Liberci dnes uložil Pavlu Vondroušovi za loňskou střelbu z airsoftové pistole na tehdejšího prezidenta Václava Klause půlroční trest podmíněně odložený na jeden rok. Soud jeho čin překvalifikoval na výtržnictví.

Přípravy

Vondrouš dnes u soudu vypověděl, že se na čin připravoval asi měsíc, poté, co se dozvěděl, že by Klaus měl navštívit Chrastavu. Bývalého prezidenta si nevybral cíleně, ale považoval ho za jednoho představitelů dnešního špatného stavu země.

"Asi dva týdny jsem přemýšlel, jakým způsobem poukázat na současnou špatnou situaci u nás a že nelze takto pokračovat," uvedl. Házet vajíčka nechtěl, na to prý už veřejnost nereaguje a airsoftovou pistoli považoval za bezpečnou zbraň, která neublíží. Po zakoupení pistole trénoval v lese, aby náhodou netrefil nikoho jiného.

Svědci

U soudu dnes vypovídali i tři svědci, kteří stáli v blízkosti Vondrouše v době útoku. "Atmosféra byla krásná, o to větší to byl šok," uvedla svědkyně Alena Vydrová. Vondrouš střílel přes její rameno. "Jsem neznalá zbraní. Hlavou se mi honily myšlenky, proč prezident nepadá a neřve bolestí a kde je ochranka. Otočila jsem se a stačila mu říci, ty hajzle, koukej mazat, než ti jednu ubalím. Vzápětí u něj stáli Chrastaváci, kteří ho chtěli zneškodnit," popsala incident.

Proti střelci zasáhl Václav Krček. "Držel jsem ho minimálně dvě minuty a čekal až ochranka nebo někdo jiný povolaný zareaguje. Když se nic nedělo, pustil jsem ho," uvedl. Podle mínění svědků ale bylo dobře, že ochranka nezareagovala. "Jsem šťastná, že nekonala, co měla, protože by asi došlo k velké katastrofě. Dav byl semknutý a nebylo vidět, kdo střílí," řekla Vydrová.

"Dobře, že to tak vyhodnotili. Kdyby někdo vytáhl zbraň, tak zabije další čtyři lidi za ním. To jsou bohužel fakta," uvedl Krček, který je držitelem zbrojního průkazu.

Všichni také shodně popsali, jak Klaus zareagoval. "Koukl na ruku a podíval se trochu zle, asi taky nevěřil svým očím," řekl Musil.

mnpv ( 7. června 2013 06:24 )

Rozumím. Lidé mu dávají za vinu vlastní neschopnost, to je jeho největší hřích. Jeho problém byl, že se tak lišil od "obyčejných lidí". Vzděláním, pracovitostí, intelektem,byl prostě jinde jako většina a na jeho slova téměř vždy došlo. Snad jediné co se mu nepodařilo bylo chilské pero. Vyřešil tisíce důležitých problémů ale trdla budou vždycky mlet jen a jen o peru. Jinak Klaus pro mnohé může za úplně všechno špatné, co se komu přihodilo. Je to mnohem jednodušší, říct, že za to může prezident, než si přiznat, že jsem hňup.

itartas ( 6. června 2013 21:36 )

troubo u nás pol. vězni již nejsou, máme přece demokracii

itartas ( 6. června 2013 21:34 )

aluman: na seznamku

itartas ( 6. června 2013 21:32 )

moiaza: tak jsi to měl jistit ty hrdino

moiaza ( 6. června 2013 21:26 )

Já bych mu dál 10 let bez podmínky. To proto, že v ruce držel pouze hračku.

Zobrazit celou diskusi