Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Návrat po 68 letech: Přežila transport smrti, teď děkuje za záchranu!

Hana Lomová – Moran (68) stojí před tablem na nádraží v Horní Bříze, který připomíná, co se tady odehrálo v dubnu 1945. Na něm je umístěna i její fotografie s matkou.
Hana Lomová – Moran (68) stojí před tablem na nádraží v Horní Bříze, který připomíná, co se tady odehrálo v dubnu 1945. Na něm je umístěna i její fotografie s matkou.  (Autor: Blesk - Zbyněk Schnapka)
Autor: ČTK, zb - 
6. května 2013
18:53

Jako novorozeně přežila transport smrti. Teď se Hana Lomová-Moran (68) už potřetí vrátila na místo, kde ji v dubnu 1945 lidé zachránili. Stalo se tak na nádraží v Horní Bříze na Plzeňsku.

Potřetí v životě navštíví osmašedesátiletá Hana Lomová - Moran Horní Břízu na Plzeňsku. V pondělí přijela na tamní nádraží, kde v dubnu 1945 na dva dny zastavil vlak z koncentračních táborů, v dobytčích vagónech s odkrytou střechou se tísnilo a umíralo hlady i na nemoci kolem 3000 židovských vězňů. Mezi nimi byla i Slovenka Priska Löwenbeinová (tehdy 29) s dcerou Haničkou, které bylo tehdy deset dní.

"Vlak tehdy směřoval z táborů Flossenbürg a Freiberg do Mauthausenu. Mezi vězni byly tři ženy v šestinedělí s nemluvňaty, jednou z nich byla právě Slovenka Priska Lomová s desetidenní dcerou Haničkou," řekl místostarosta Horní Břízy Zdeněk Procházka.

Lidská solidarita

Do osudů zubožených lidí zasáhli hornobřízští občané, kteří jim obstarali jídlo a výbavu pro miminka. "Tím je zachránili. Přesto u nás při zastavení transportu zemřelo 35 vězňů, kteří byli pochováni do hromadného hrobu u trati. Dvěma mužům a jedné ženě se podařilo uprchnout," doplnil. „Moje maminka mě ukrývala před esesáky pod svým oblečením a já se třásla zimou. Život mi místní lidé zachránili tím, že pro mě do vlaku propašovali jídlo, dostala jsem léky a oblečení,“ vzpomíná Lomová.

Hana Lomová – Moran (68) přijela u z USA do Horní Břízi, na místo, kde jí v dubnu 1945 místní lidé zachránili život. Hana Lomová – Moran (68) přijela u z USA do Horní Břízi, na místo, kde jí v dubnu 1945 místní lidé zachránili život. | Blesk - Zbyněk Schnapka

Přežila tak dalších pět dní cesty vlakem do koncentráku v Mauthausenu. „Tady jsem měla štěstí podruhé. Den před tím, než jsme dorazili, došel Němcům plyn a já tak s maminkou neskončila v plynové komoře,“ zakončila Lomová.

Hana se do Horní Břízy vrací po několikáté

V pondělí se lidé včetně Hany Lomové - Moran sešli u památníku na místním hřbitově, jenž připomíná oběti transportu. Při té příležitosti byla u nádraží odhalena informační tabule naučné stezky, která popisuje dubnovou událost. Z historických dokumentů se dochoval např. služební záznam přednosty stanice, jenž v něm detailně popsal dění na nádraží.

"Priska Lomová přijela do Horní Břízy o 15 let později v roce 1960, aby poděkovala místním za záchranu životů a založila přátelství mezi naší a prešovskou základní školou. Družba trvala do poloviny 80. let, nyní se jí snažíme znovu oživit," uvedl místostarosta. S rodinou se pak Hana Lomová - Moran dostala do Izraele a skončila v USA. Kontakt s radnicí navázala loni její snacha, novinářka z New Yorku, jež události z konce války mapuje.

lalia ( 11. dubna 2015 16:58 )

Nezapomínejme na hrůzy války,ještě jsou u nás pamětníci a koncentrační tábory jsou tichými svědky hrůz.Chovejme se tak,ať se to neopakuje.

britto ( 6. května 2013 20:38 )

neumite cist?Pise se 10-ti denni!

Zobrazit celou diskusi