Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zdeňku, sorry, už tě nebudu krýt! Zemanem obviněný právník hází vinu za přípravu amnestie na kolegu

Tak Václave, kdo ti s tou amnestií pomáhal: Právník Hasenkopf (vpravo nahoře), nebo právník Koudelka (vpravo dole)
Tak Václave, kdo ti s tou amnestií pomáhal: Právník Hasenkopf (vpravo nahoře), nebo právník Koudelka (vpravo dole)  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
6. května 2013
13:48

Václav Klaus se snaží vzít celou amnestii na sebe, jenže to vypadá, že možná kryje viníky. Miloš Zeman se rozhodl celou věc prošetřit, dostal i podklady od právníka Hasenkopfa. Právě toho však označil za jednoho ze spoluautorů. Hasenkopf však tvrdí něco jiného - autorem je právník Zdeněk Koudelka.

Klaus ji podepsal a vyhlásil, premiér Nečas kontrasignoval - to jsou fakta v případu novoroční amnestie. Otevřená však zůstává otázka autora textu amnestie. A především toho, kdo do amnestie přidal kontroverzní článek o zastavení vyšetřování velkých hospodářských kauz.

Politoložka: Klaus kryje autora?

Exprezident Klaus si notně pošramotil vyhlášením amnestie svůj obraz, mnoho lidí slušně řečeno naštval. Nyní tvrdí: "Autorem novoroční amnestie jsem já a nikdo jiný. Já jsem ji podepsal a já jsem ji vyhlásil."

Své si o tom myslí politoložka Vladimíra Dvořáková: "Už samotný vznik amnestie je podivný. V demokratických zemích víte, kdo ji připravoval, konzultuje se s ministerstvem spravedlnosti, ve vládě, má to prostě transparanetní průběh," řekla Blesku Dvořáková s tím, že u nás je průběh značně nejasný. "To, že autorství vzal prezident na sebe, si vysvětluji tak, že ze všech jmen podezřelých z autorství má pouhý prezident doživotní imunitu," dodává politoložka.

Jakl a Hájek: My za nic nemůžeme

Zemanův prezidentský kancléř Vratislav Mynář to přitom řekl nekompromisně - autory jsou spolupracovníci Klause, trio Petr Hájek, Ladislav Jakl a právník Pavel Hasenkopf. "Je to absurdní smyšlenka typu Jedna paní povídala," bránil se v Právu Hájek a Jakl dodal: "Ta informace neodpovídá skutečnosti."

Hasenkopf: Stopa vede z Hradu na ministerstvo

Třetí z hradních "svatoušků" Pavel Hasenkopf dodal, že na amnestii se podílelo ministerstvo spravedlnosti. Sám prý sepsal první návrh amnestie, ale někdo jej na popud ministerstva zásadně změnil. Tímto nařčením však výrazně popudil ministra spravedlnosti Blažka (ODS) - ten tvrdí, že jeho úřad nemá se zněním amnestie nic společného.

Bývalý hradní poradce Hasenkopf však o víkendu přišel s tím, že již prý předal důkazy o autorovi amnestie prezidentu Zemanovi. A rozhodnutí o jeho uveřejnění nechal na hlavě státu.

Zeman: Autorem je Hasenkopf

Zeman se přitom k prošetření autorství amnestie sám po volbách zavázal. Prý kvůli oprávněnému rozhořčení veřejnosti nad zastavením trestního stíhání u dlouho se vlekoucích procesů.

A dnes Zeman jasně ukázal prstem: "Pavel Hasenkopf veřejně odmítl jakoukoli spoluúčast na vyhlášení amnestie... Pokládám proto za nutné uvést minimálně dva důkazy svědčící o tom, že toto tvrzení je nepravdivé," uvedl prezident a odkázal na e-mailovou korespondenci mezi Hasenkopfem a Jaklem.

Hasenkopf: Autorem je Koudelka!

A tak Hasenkopfovi nezbylo, než vyjít s "pravdou" ven. Na Zemanovo vyjádření zareagoval tím, že autorem amnestie právník Zdeněk Koudelka, bývalý člen Sněmovny za ČSSD, kterého v roce 2004 Vladimír Špidla navrhoval dokonce na ministra spravedlnosti a v roce 2012 z něj Klaus chtěl udělat ústavního soudce, což však Klausovi Senát zamítl.

marmat ( 6. května 2013 23:33 )

Na ČT 24 u Drtinové minist spravedlnosti vyvolal na zítřek 7.6. ve 12.30 tiskovku v sestavě: BLAŽEK + JUDr.KOUDELKA + JUDr.HASENKOPF Ring je volný.......

marmat ( 6. května 2013 23:30 )

A taky Žaludský eso je dobrý !!! Jáklovo dnešní prohlášení na dotaz: Jak hodnotíte roli pana Hasenkopfa v celé té absurditě? L.J.: Já nevím. S amnestii samotnou neměl nic společného, nebyl u toho a neví, jak vznikala. Ale cítil se ohrožen výrokem pana Mynáře a měl dojem, že se označeni své osoby jako spoluautora má bránit tím, že předhodí jiné stopy. To ale bylo zcela kontraproduktivní, jen tím vyvolal dojem, ze měl na amnestii bůhvíjaký podíl. Ale ten měl nulový. A MÁME TO podle hesla VOŘÍŠKU TRHEJ !!!

japos22 ( 6. května 2013 21:26 )

Nedíval jsem se... co je to TO, co se národ dozví Myslel jsem, že "černého Petra" drží Klaus a Nečas

123automobil ( 6. května 2013 20:42 )

 

123automobil ( 6. května 2013 20:41 )

Zobrazit celou diskusi