Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Protikorupční policie si došlápla na Bendla: Šetří miliardové nákupy v jeho resortu

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, mokk - 
27. dubna 2013
10:35

Protikorupční policie šetří miliardové nákupy na ministerstvu zemědělství. Podle trestního oznámení totiž mělo pochybit hned dvakrát a to v letech 2005 a 2011 při tendrech na nákup a provoz IT za více než miliardu korun.

"Trestní oznámení jsme obdrželi a zabýváme se jím," řekl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Podnět NKÚ přitom putoval přes dvě státní zastupitelství, pražskou policii až na specializovaný útvar. 

Úřad zkontroloval majetek a výdaje MZe za celkem 2,3 miliardy korun. Zákon o veřejných zakázkách ministerstvo podle NKÚ porušilo už při startu projektu "integrace sítě MZe" v roce 2005. "Zjednodušeně řečeno, ministerstvo udělalo nákup za půl miliardy korun, aniž by přesně vědělo, co, za kolik a proč chce získat. A k tomu nakupovalo od jednoho předem vybraného dodavatele bez otevřené soutěže," uvedl v lednu úřad.

Podle něho přitom mělo ministerstvo k dispozici hned dva posudky od právníků, podle nichž zadání zakázky jedinému uchazeči bylo neoprávněné. Otevřenou soutěž nevypsal úřad ani po dalších pěti letech, místo toho uzavřel smlouvu za více než 200 milionů se stávajícím dodavatelem.
    

U další zakázky sice MZe vypsalo otevřenou soutěž, ale mělo nepřiměřené technické požadavky, které zvýhodňovaly předcházejícího dodavatele. Přestože Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zadávací řízení zrušil, MZe jeho rozhodnutí nerespektovalo a s vybraným uchazečem podepsalo smlouvu za zhruba 143 milionů korun.
    

MZe se podle NKÚ chovalo nehospodárně i v jiných oblastech souvisejících se správou informačních technologií. Například rozdělilo zakázku na poradenské služby na dvě podlimitní soutěže. Výsledkem bylo to, že za celkem 4,5 milionu získalo dva materiály, Koncepci ICT a Strategii ICT, o délce 20 stran, které jsou ale ze tří čtvrtin totožné.
    

Z kontroly také vyplývá, že v roce 2008 MZe podepsalo smlouvu na poradenské služby za 46,3 milionu korun, aniž by jakkoli odůvodnilo, proč je potřebuje. Ministerstvo nebylo schopné doložit, jak výstupy a doporučení z těchto služeb využilo. V roce 2009 pak ministerstvo pořídilo softwarovou aplikaci za 4,1 milionu, nicméně ji nikdy nepoužilo.

bibijana ( 27. dubna 2013 23:52 )

pro jahodové ticho - Bendl žádný debil není,když se umí takhle otáčet,kam se my na něho všichni hrabeme.Zkrátka,umí v tom chodit a vsaďme se,že si bude i nadále beztrestně užívat života. 

zidoniusek ( 27. dubna 2013 16:00 )

určitě bude nevinný,ty miliardy se ztratily samy od sebe

jahodove_ticho ( 27. dubna 2013 12:35 )

Tak žádné překvápko, tenhle zkorumpovanej pabIb ještě z dob šéfování na Kladně, co si z veřejnejch peněz nechal postavit luxusní obchvat Lán (když tam ještě píchal Tamaru, nebo ona jeho...), se zkrátka nezmění. Furt je to debiI!!!!

japos22 ( 27. dubna 2013 12:06 )

Atˇ to prošetří, je to jejich práce. Když bude nevinný, tak bude nevinný.

monza ( 27. dubna 2013 11:36 )

Jenže tak to míněno nebylo,jak lze dovodit z reakce.

Zobrazit celou diskusi