Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Papež Jan Pavel II. nikdy nechtěl pomník: V Polsku mu postavili sochu 14 metrů vysokou!

Autor: ČTK, mok - 
13. dubna 2013
17:16

Papež Jan Pavel II. by asi ze sochy vysoké téměř čtrnáct metrů nadšený nebyl. Za svého života si totiž nepřál žádný pomník. Přesto v Polsku odhalili kolosální památku na zesnulého papeže.

Největší pomník bývalého papeže Jana Pavla II. na světě byl dnes odhalen ve městě Čenstochová na jihu Polska. Socha je vysoká téměř 14 metrů a je již třetím pomníkem polského papeže ve městě, známém poutěmi statisíců katolíků k místnímu klášteru s uctívaným obrazem "černé Madony". Dílo ještě před odhalením vzbudilo v Polsku smíšené reakce, zazněla i kritika tohoto projektu.

"Socha váží deset tun a je 13,8 metru vysoká. Je větší než ta v Chile, která má 12 metrů," pochlubil se autor nápadu a majitel zábavního parku na předměstí Čenstochové Leszek Lyson. Skromně však dodal, že ve skutečnosti si zesnulý papež sám svým dílem postavil největší pomník.    

"Největší z Poláků si zasluhuje největší sochu," lákal plakát zvoucí na slavnost, podávanou i jako zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Největší socha Jana Pavla II. na světě se paradoxně nalézá v parku sakrálních miniatur, nabízejícím dosud návštěvníkům zmenšeniny poutních míst a slavných katolických kostelů ve světě.


 

peterrr ( 16. srpna 2013 16:41 )

nema to ani hlavu ani patu jedine co komentuju ze s nikdy nebyl v kostele ale to neni povinnost ale volba ale neurazej viru kalouskem a necasem a o tom hnoji s to přehnal

peterrr ( 16. srpna 2013 16:36 )

souhlasim z prvou casti přispěvku ta druha pokulhava a hodne

glaski ( 6. června 2013 07:15 )

Polacy przepraszają za grupkę tych matołów... Nie rzucajcie się Pepiki, nas też do już męczy.

azorek ( 14. dubna 2013 00:42 )

14metrů ? Žabaři ! To nic není,raději by měli postavit Babylónskou věž jako tenkrát

zdendast ( 13. dubna 2013 22:14 )

Tak si uplácáme kulatou Duku aspoň 20m a Kalous s Nečasem ji můžou koulet u Trautenberků na hnoji,...

Zobrazit celou diskusi