Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Svérázné rozloučení s bývalým papežem: Portrét ze 17 tisíc kondomů!

Portrét bývalého papeže Benedikta XVI., vytvořený ze 17 tisíc barevných kondomů
Portrét bývalého papeže Benedikta XVI., vytvořený ze 17 tisíc barevných kondomů  (Autor: ČTK, Profimedia.cz)
Autor: simao, ČTK - 
22. března 2013
12:11

Zatímco nový papež František se ocitl pod drobnohledem světových médií, z centra pozornosti unikl papež Benedikt XVI., který lidi zaskočil svou náhlou rezignací. Svérázně se s Benediktem rozloučila americká umělkyně Niki Johnson (25). Vytvořila jeho portrét ze 17 tisíc kondomů.

Nejde přitom o poctu Benediktovi, použitý materiál má odkazovat na něco jiného. Mladou americkou umělkyni pobouřilo jedno z prohlášení konzervativního Benedikta, že používání kondomů může napomoci šíření AIDS v Africe.

"Pomyslela jsem si, wow. Musím něco udělat," řekla Niki Johnson serveru The Huffington Post. Prý věří, že se jejím dílem Eggs Benedict ze 17 tisíc barevných kondomů podaří rozproudit diskuzi o postoji katolické církve k antikoncepci.

Práce trvala tři roky

Práci na podobizně o rozměrech 100 krát 130 centimetrů přitom Niki věnovala během tří let celkem 270 hodin. Celou polovinu času jí přitom zabralo vybalování kondomů a plánování díla, druhou polovinu pak proplétání ochran drátěným pletivem.

Portrét dokončila na konci loňského roku a do měsíce by jej ráda vystavila. Dostalo se jí však již i negativních reakcí. Hlavu si z nich však příliš neláme. Sama prý podobiznu vytvářela s humorem, ironií a také s tím, aby byla kontroverzní.

Přemýšlejte o sexuálním zdraví, vyzývá umělkyně

Věří při tom, že papežův portrét lidi osloví svou krásou, a zároveň je inspiruje ke změně. "Církev a další světoví lídři musí dělat mnohem více," říká o prevenci HIV/AIDS. "Lidé by měli začít přemýšlet o sexuálním zdraví," dodává.

Katolická doktrína stále zakazuje používání antikoncepce a Vatikán nikdy nevzal zpět Benediktova slova z roku 2009.

Zároveň však tehdejší papež v roce 2010 v jednom rozhovoru své předchozí vyjádření mírnil a dodal, že i když kondomy nejsou morálním řešením při snaze zastavit AIDS, může jejich používání v některých případech představovat první krok k přijetí morální odpovědnosti s cílem snižovat riziko infekce. Jeho nástupce František však má na kontě také několik výroků, kritizujících antikoncepci.

mortis69 ( 22. března 2013 17:32 )

Lidi vidí opravdové zlo právě v církvi.Žijou bezpracně v přepychu a kážou skromnost.Proč vyloučili APOKRYFY,JIDÁŠOVO EVANGELIUM a další nehodící se spisy.ELOHIM z originálu bible označuje množné číslo.Takže bohové a nikoliv bůh stvořil....bla,bla..atd

zlobivka1986 ( 22. března 2013 17:13 )

Každý křestaň, věří v Boha a Ježíše Krista. Katolík je určitá odnož Křesťana, stejně jako protestant (husita, církev bratrská) jehovisti apod. Takže né každej křestaň musí být mimo a jeho názor a postoj je totožný s papežem. Je spousta kontroverzních témat, ke kterým se různé křesťanské spolky staví různě. A je jedno jestli je to otázka gayů a lesbiček či používání kondomů, jiná náboženství apod.

zlobivka1986 ( 22. března 2013 17:08 )

Prosím neházet křesťany a katolíky do jednoho pytle. Je spousta křesťanů, kteří nechtějí mít s papežem nic společného. Papež je jen samozvaná figurka v čele katolické církve. Rozhodně to není žádný vyslanec Boha, na kterého si často hrají. každý más vůj vztah s Bohem a i písmo se dá vykládat různě. takže myslet si, že papež zastupuje všechny katolíky natož křesťany obecně je nesmysl. Třeba církev bratrská jsou normoš křestani, věří v Boha a ukřižování Ježíše Krista, ale s Papežem a jeho názory opravdu nechtějí mít nic společného.

mushka ( 22. března 2013 15:18 )

Myslím si, že mimo církev je možnost boje s HIV, rakovinou a dalšími nemocemi, ale vzhledem k penězům se to tají. Ale, že církev řekne svůj názor, tak se bude pranýřovat. Kdyby se tak raději pranýřovalo zlo ve světě než církev!! Lidi opravdu jsou slepí, že nevidí opravdové zlo!!

mortis69 ( 22. března 2013 14:17 )

Jak myslíš,že vznikl ve středověku mor? Fráterník o.šu.kal blechu a pustil jí do světa

Zobrazit celou diskusi