Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Změny ve zdravotnictví od 1. dubna! Jaké jsou a jak se vás dotknou?

Jaké změny ve zdravotnictví přišly s prvním dubnem?
Jaké změny ve zdravotnictví přišly s prvním dubnem?  (Autor: profimedia.cz)
Autor: vr - 
2. dubna 2013
05:48

Přišel duben a s ním i několik novinek v zákonech, které souvisí se zdravotnictvím. Zároveň jde o poslední balíček zdravotnických opatření, která by měla vláda Petra Nečase (ODS) stihnout do konce svého působení. Podívejte se, jak se nás dotknou.

Orgány z ciziny

Novela transplantačního zákona umožní, aby čeští pacienti dostali orgán od dárce z ciziny, který však zemřel na území České republiky. Mělo by to snížit čekací doby na transplantaci. Dárci orgánů budou mít také poprvé nárok na bolestné.

Léčba marihuanou

Lidem s vážnými onemocněními, jako jsou Alzheimerova či Parkinsonova choroba, pomůže »tráva« koupená přímo u lékárníka. Zákon to umožňuje od 1. dubna, avšak k dostání bude teprve za dva měsíce. Je potřeba vybrat zájemce, kteří budou lehkou drogu dovážet.

Potratová pilulka

Kontroverzní pilulka RU- 486, která způsobí potrat i v pokročilejším stádiu těhotenství, bude opět registrovaná pro české pacienty. Dosud si ji lidé opatřovali ilegálně. Pilulkový potrat je mnohem levnější než operace a podle řady odborníků také šetrnější. I tak mu ale bude muset předcházet vyšetření.

Stačí jeden podpis

Když budete chtít ratolest naočkovat či jinak léčit, už nebudete potřebovat podpis svého partnera. Právě povinnost způsobovala velké problémy samoživitelům, kteří s otcem či matkou dítěte už nebyli vůbec ve styku. Souhlas rodičů se bude nynějška vyžadovat jen v případě, kdy o sobě nebude moci rozhodnout samotné dítě.

Konec prohlídek

Ministerstvo od »apríla« ruší další neoblíbené opatření: povinnost všech brigádníků projít vstupní lékařskou kontrolou. Ta zůstane zachována jen v případě, že lze práci považovat za rizikovou.

hvezda8 ( 2. dubna 2013 10:24 )

PANNO TY JSI BYL KDE,KDYŽ VLÁDLO KSČ DO ROKU 1989. MÁŠ MOŽNOSTI ŽE STEBOU TÁTA JEŠTĚ CHCAL A BYL ASI HEZKÁ SVI.NĚ KDYŽ TŠ NAVYCHOVAL,NEBO JSI SE JEŠTĚ POSRÁVAL,NEBO JSI PŘIKYVOVAL NA TO CO BYLO A TEĎ DĚLÉŠ HRDINU NEBO JSI BYL VENKU V TOM ZLODĚJSKYM KAPITALISMU A POTOM NEVÍM KDYŽ TI TAK BYLO BÁJEČNĚ PROČ JSI SE VRACEL DOMŮ. A NEBO JSI KRADL JAK STRAKA A PROTO TENTO SYSTÉM BRÁNÍŠ A HÁJÍŠ ALE NEBOJ SE MI SI TĚ OBĚSÍME A STEBOU STEJNĚ SMÝŠLEJÍCÍCH.UŽ SE TĚŠ S CELU RODINOU.

baronessa ( 2. dubna 2013 10:19 )

Léčba marihuanou je sice uzákoněná, ale jaksi zapomněli upozornit, že si ji celou pacient zaplatí. Cca 10 tisíc za měsíc. Žádná pojišťovna ji neproplácí. Kdo na to bude mít, z invalidního důchodu?!

hejhej ( 2. dubna 2013 10:04 )

Konečně jsou zrušeny paskvily.Ministerstvu to trvalo pěkně dlouho,než pochopili jejich nefunkčnost.

dzery ( 2. dubna 2013 09:39 )

Smutné.

Zobrazit celou diskusi