Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Po šestnácti letech se přiznal k vraždě: Třináct let za ni bude pykat

Šestnáct let trápilo Petra Chytila z Mohelnice svědomí. Teď mu bude moci třináct let ulevovat v nejpřísnějším kriminále.
Šestnáct let trápilo Petra Chytila z Mohelnice svědomí. Teď mu bude moci třináct let ulevovat v nejpřísnějším kriminále.  (Autor: Pavel Ryšlink)
Autor: Pavel Ryšlink - 
25. března 2013
16:43

Dlouhých šestnáct let v sobě nosil Radek Chytil (37) strašlivou vinu. Po šestnácti letech se nakonec sám přiznal k vraždě sousedky – mohelnické učitelky Ireny Čížkové (†41). Včera ho za to olomoucký krajský soud poslal na třináct let za mříže.

 

Učitelku mohelnické elektrotechnické školy našli zavražděnou v jejím bytě v listopadu 1996. Ležela v kuchyni na břiše, měla za zády svázané ruce a nohy, obličej přelepený několika pruhy leukoplasti a od ucha k uchu podříznutý krk.

Policie případ odložila

Policii se nepodařilo najít pachatele a případ po několika měsících odložila. Loni v červnu však přišel šok, když na policejní služebnu přišel Chytil a přiznal se k šestnáct let starému zločinu.

Sám pak vysvětlil, že do bytu osaměle žijící sousedky učitelky chodíval tajně v její nepřítomnosti sledovat televizi a ukájet se u jejích pornografických časopisů. Když ho potom osudného 27. listopadu 1996 žena doma nachytala, vrhl se na ni.

Přiškrtil, svázal a podřezal

Nejdříve ji přiškrtil páskem od svetru, potom ji povalil na zem, kde jí svázal nohy a ruce, přelepil obličej leukoplastí a nakonec jí podřízl.

Podle znalců byl motivem jeho činu na jedné straně strach z prozrazení, že se do ženina bytu dlouhodobě vkrádal a souběžně s tím na straně druhé sadistická sexuální úchylka.

Žil jako slušný člověk

Dlouhých šestnáct let žil Chytil spořádaným životem, kdy byl jeden čas i spokojeně ženatý. Svou deviaci dokázal úspěšně ovládat. Před dvěma roky měl však epizody se dvěma prostitutkami, na které vytáhl nůž. To v něm vzbudilo obavy, že by mohl skutečně někomu ublížit a šel se udat.

Činu litoval, proti rozsudku se však odvolal

„Velmi lituji všeho, co se stalo. Šestnáct let mě trápilo svědomí. Omlouvám se všem, kterým jsem ublížil,“ uvedl včera Chytil u soudu a dodal: „Věřím, že pod dozorem psychiatrů budu schopen své stavy potlačit.“

Krajský soud vyměřil Chytilovi třináctiletý trest za vraždu spáchanou zvlášť surovým způsobem. Současně mu nařídil sexuologickou ústavní léčbu.

Chytli se proti rozsudku odvolal. U vrchního soudu se bude domáhat kvalifikace svého činu jako prosté vraždy, která by už byla promlčena a on by tak nemusel za mříže, ale pouze do ústavu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi