Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Poprava Draka a jeho ženy: Vrahové jim připravili hrob

Autor: Ivana Žáková, mokk - 
22. března 2013
06:45

Pro tři brutální vrahy Zbigniewa zvaného Drak (†66) a Jarmily (†58) Muszańskich z Bohumína žádá doživotí jejich dcera. Přestože je včera pohřbila, nenajde klid, dokud si nebude jistá, že už neopustí vězeňské mříže. „Jsou to nenapravitelní zločinci, kteří budou páchat jen zlo. Rozhodně to nebyl jejich první násilný útok!“ řekla Blesku dcera.

Jak kriminalisté Blesku potvrdili, s podobným případem se za více než dvacet let nesetkali, ať z důvodu rafinovanosti zločinců, jejich plánovaní vražd obětí či zahlazování stop. Případ šetřili jako pohřešování a jak Blesk zjistil, na mrtvá těla je přivedla náhoda. Hlavní iniciátor loupežné vraždy a Drakův kamarád Michal Z. (38) si totiž pronajal opuštěnou garáž ve Slezské Ostravě, která měla sloužit jako pohřebiště. Jeho zaměstnanec, zedník a lupič Lumír M. (41) měl v ní už dříve vykopat pro manžele jámu a připravil cement, aby mrtvoly zabetonoval.

Hrob v garáži

Policie mezitím vyslýchala pro úplně jiný čin muže, který se náhodou zmínil, že svoji garáž pronajal Michal Z. z Bohumína. Když ten zjistil, že kriminálka těla našla, pokusil se spáchat sebevraždu a prásknul i své kumpány.

Jak Blesk také zjistil, Michal Z. přitom den po vraždě manželů rodinu cynicky uklidňoval a další den se skvěle bavil i na místním plese ve Vrbici, odkud Blesk má exkluzivní snímky. Tento spoluvlastník restaurace U Kanárků a majitel firmy na výkopové a stavební práce získal ve městě milionovou zakázku na stavbu bytů a chtěl si proto údajně od Draka půjčit na pracovní stroje peníze. Jenže ten asi odmítl, na směnky totiž rozpůjčoval kolem 17 milionů, které mu ale lidé většinou nevraceli, a proto poslední roky peníze nepůjčoval.

Kamarád Michal Z. mu také dlužil a naplánoval loupežnou vraždu společně s bývalým policistou Jiřím B. (54), se kterým seděl za vaření pervitinu. Domnívali se, že Drak bude mít doma peníze, proto ho popravili v garáži a stejně tak zastřelili i jeho ženu, pro kterou si do domu přijeli.

Zametli stopy

Draka poslední únorový den Michal Z. lstivě nalákal do svého domu. Tam za stromky už číhali další zločinci. Muszańského svázali, dali mu roubík a naloložili do jeho auta, se kterým odjeli ke garážím na ulici Na Burni ve Slezské Ostravě. Pak se jeho vozem vrátili pro Drakovu ženu, dům odemkli zcizenými klíči a překvapenou Jarmilu Muszańskou napadli a taktéž odvezli do garáže, kde byl vykopaný metr a půl hluboký hrob. Z domu ukradli peníze, směnky a počítač s kamerovým systémem.

Podle kriminalistů si byli vrazi naprosto jisti, že se na vraždu a těla nepřijde. Jako by už se zločinem měli jisté zkušenosti. Policisty úmyslně přivedli na falešnou stopu do Polska, kde se měl přes mobil přiznat ke zločinu nějaký muž. Mobil zavražděných údajně vyhodili do kalů u Stonavy na Karvinsku, kde byl naposledy zachycen signál. Navíc se dorozumívali mobily, v nichž měli polské sim karty.

Stějně jako Michal Z. a trestaný lupič Lumir M., taktéž i Jiří B. v naprostém klidu pak posedával v místních hospodách a objednával si šampaňské. Když se těla našla, zmizel ozbrojený na Slovensko, kde ho v pronajatém bytě v Popradu lapila díky pátrací akci policie. Stále je ale vyslýchán slovenskými kriminalisty.

Výjimečné tresty

Všem třem vrahům hrozí výjimečné tresty. Přitíží jim nejen plánovaná dvojnásobná poprava, ale také to, že v kriminále už seděli. "Spousta lidí si oddechne, hlavně z Bohdálka měl každý strach. Přechovával zbraně, věčně mlátil i svoji ženu a ohrožoval jí pistolí, kdyby ho náhodou chtěla opustit. Oddechne si ale v Bohumíně i spousta Drakových věřitelů, kteří si za jeho peníze postavili drahé baráky, zatímco on stále šetřil a nic si nedopřál," řekl Blesku známý obětí i vrahů a jeho slova potvrdili i další lidé.

 

l.k.a. ( 22. března 2013 12:53 )

hele, i když by to byl sebevětší lichvář, tak nikdo nikoho nenutil si od něj půjčovat.. Měli si zajít do banky..Banka nepůjčí?? Tak kde je problém??? Ať to byl jakýkoliv lichvář, tak to byl otec a také dědeček, který miloval svou rodinu... Zabít lidi jen kvůli tomu, že si od něj někdo dobrovolně půjčil? A jeho manželka o ničem nevěděla..Byli to milí lidi...

poletucha ( 22. března 2013 11:23 )

oprava.... rikat..

poletucha ( 22. března 2013 11:22 )

uz jen prezdivka... normalnimu chlapikovi, kterej pujci sem tam sousedovi par stovek jak tvrdi pani dcera...tezko bude nekdo rikak DRAK..

paul.hyena ( 22. března 2013 10:51 )

Vidím to podobně, lichváři jsou jen parazité, kteří vydělávají na cizím neštěstí. Mrtvý lichvář = dobrý lichvář.

poletucha ( 22. března 2013 10:47 )

..moje babicka rikala.. kdo s cim zachazi,tim taky schazi... a taky je pravda, ze kazdy sveho stesti strujcem..

Zobrazit celou diskusi