Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Krvavé výročí svržení Saddáma: Při sérii atentátů dnes zemřelo přes 50 lidí!

V Iráku slaví 10 let od invaze, která svrhla diktátora Husajna. Při nových bombových útocích však došlo ke krveprolití
V Iráku slaví 10 let od invaze, která svrhla diktátora Husajna. Při nových bombových útocích však došlo ke krveprolití  (Autor: ČTK, Reuters)
Autor: simao, ČTK - 
19. března 2013
10:11

V Iráku se opět prolívá krev nevinných. Během oslav 10. výročí od zahájení akcí, vedoucích k pádu režimu Saddáma Husajna, došlo k sérii dalších bombových atentátů. Jen v Bagdádu připravily o život přes 50 osob. Další dvě stovky lidí utrpěly zranění!

V době, kdy si Irák připomíná 10 let od zahájení invaze, vedoucí ke svržení diktátorského režimu Saddáma Husajna, došlo v zemi k dalším nepokojům, spojeným s velkým krveprolitím.

Přes 50 lidí totiž zahynulo při sérii atentátů, které dnes otřásly Bagdádem. Dalších 160 lidí bylo zraněno, tyhle údaje však podle všeho nebudou zdaleka konečné.

Podle agentury DPA došlo hned k sedmi explozím. Výbušniny byly opět nastraženy v zaparkovaných autech. Přichází však také informace o tom, že se terčem atentátníků staly i autobusové zastávky a několik restaurací, mj. ve čtvrti Husajníja.

K útokům se zatím nikdo nepřihlásil, Reuters však připomíná obnovené aktivity irácké Al-Káidy v poslední době. V Iráku navíc stále stoupá napětí mezi většinovými šíity a menšinovými sunnity, kteří v zemi vládli právě za Husajna.

Saddám Husajn byl přitom svržen v průběhu invaze, kterou do Iráku podnikly Spojené státy. Byl označen za válečného zločince a i když veškerá obvinění z genocidy, vražd, týrání civilistů a dalších zvěrstev před soudem odmítal, v listopadu 2006 byl shledán vinným a v 30. prosince byl při východu slunce oběšen. Husajnovo tělo pak bylo pohřbeno v jeho rodném Tikrítu.

fandamilan ( 19. března 2013 16:00 )

Skoda že mezi mrtvýma nebyl žádný američan.Tento teroristický stát si za zabíjení nevinných lidí nic nezaslouží.Každý mrtvý američan,kdekoliv,jakýkoliv je vítán.Jsou to vše hnusáci a potencionální vrazi.

ramzan.kadyrov ( 19. března 2013 12:48 )

všechno nejlepší k výročí http://www.youtube.com/watch?v=KC7-Q1dPa_c

Zobrazit celou diskusi